*

TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Kaikki blogit puheenaiheesta Työkokeilu

Työsyrjintävapaa hakemusmalli

On ryhdytty patistamaan työnhakuun ilman soveltuvaa ammattitutkintoa. Eräs rahoituksen professorikin sen suuntaista kirjoitteli.
Työnantajan puntaroitavaksi jää kuitenkin lain mukaiset vastuut työturvallisuudesta, työsyrjinnästä ja kuluttajansuojasta. Riskien hallinnaksi työnantajan tulee edellyttää työntekijältä alan ammattitutkinto tai on ryhdyttävä oppisopimukseen.
Olen huomioinut mm. nämä lakiseikat kirjoittaessani: "Työhakemuspohja moneen paikkaan" 

Tarkastellaanpa ensin lakia työturvallisuudesta 2002 /14§:

Rankka päivä

Eilinen on ehkä ollut sekä poliittisen ja yrittäjänurani jännittävin, mutta myös stressaavin päivä. Tunnustan, etten saanut yöllä unta. Kaikki lähti liikkeelle Orjafirmat-sivuston hyökkäyksestä minua ja yritystäni Kelttikorut 925 Oy:ta vastaan. Kirjoitin oman näkemykseni työkokeilujen teettämisestä Verkkouutisten blogiini. http://www.verkkouutiset.me/minut-leimattiin-orjafirman-omistajaksi-vast...  Se kirjoitus vasta käynnisti kunnon mylläkän. Olen saanut kirjoituksestani ja toiminnastani valtavasti palautetta. Valtaosasta olen todella otettu ja kiitollinen.

Palkaton harjoittelu ei ole OK

SDP:n Oulun piiri joutui somemyrskyn kohteeksi kun Orjafirmat- niminen facebooksivu jakoi kuvakaappauksen piirin sivulla ilmoitetusta työkokeilupaikasta. (Kuva liitteenä.) Piiri poisti ilmoituksen myöhemmin pahoitellen, että se oli tehnyt virhearvion.

Työkokeilu ei ole orjatyötä

Tänään nousi someraivo työpaikallani auki olleesta työkokeilupaikasta. Paikka oli avoimesti päivitettynä mm. SDP:n Oulun piirin FB-sivuille. Haettiin reipasta työkokeilijaa ja mainittuna oli mahdollisia tehtäväalueita. Somessa tämä kuitenkin leimattiin äkkiä orjatyöksi ja kyseenalaistettiin demareiden toiminta.

Oma näkemykseni on, että työkokeilumahdollisuus on monelle ihmiselle tärkeä mahdollisuus. Oikein toteutettuna se on kaukana riistosta tai palkkatyövoiman korvaamisesta.

Demareiden kahdet kasvot

Sosiaalidemokraatit ovat ajan saatossa profiloituneet työläisen ja työntekijän puolustajana. Työmiehen on aina saatava työstänsä palkka, he sanovat. Työkokeilut ja työnäytteet he ovat jo ideoina ampuneet alas ihan sillä perusteella, että riski palkattoman työn teettämiseen ja työntekijän työpanoksen väärinkäyttämiseen kasvaa.

Työttömien alituinen moukarointi vähentää työpaikkoja entisestään

Porvarihallituksen toimet työllisyyden parantamiseksi ovat keskittyneet jo pitkään erilaisiin aktivointitoimenpiteisiin. Tämä ei liene kenellekään yllätys, että myös hallituksen asettama työryhmä on kannustamassa työttömiä töihin monin eri keinoin. Työryhmä mm. ehdottaa, että pitkäaikaistyöttömän voisi työllistää harjoittelijapalkalla, joka olisi 60 - 80 prosenttia työehtosopimuksen vähimmäispalkkatasosta. Loppuosalta valtio maksaisi työnantajalle palkkatukea, jotta yrittäjän kustannukset saataisiin minimoitua.

Onko järkee vai ei?

SAK:n pj Jarkko Eloranta totesi aamun Kalevassa, että hallituksen tulisi panostaa nyt työpaikkojen syntyyn, koska työttömien patistaminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Tähän on helppo yhtyä.

Olen jo toistakymmentä vuotta nostanut  asiaa esiin ja itsekin  välillä kyllästyttää toistaa samaa kaavaa, mutta se vain kertoo siitä, että olipa päätöksiä tekemässä kuka tahansa, työllisyyden hoidossa keskitytään sanktioimaan työttömiä.

Tuhat ja yksi tapaa kyykyttää työtöntä

Hallitus ilmoitti viime tiistaina uudesta työllisyys- ja yrittäjyyspaketistaan, jolla tavoitellaan jopa 110 000 tuhannen työpaikan lisäystä ja 72 prosentin työllisyysastetta seuraavan parin vuoden aikana. Kolme kovaa eivät halunneet jäädä lupauksensa kanssa entisen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen varjoon, vaan heidän piti nipistää karvan verran paremmaksi. Moni näyttäisi ilahtuneen silminnähden. Suomi pelastuu sittenkin, vaikka tässä vaiheessa onkin vielä aivan liian aikaista nuolaista.

Älkää antako TEM:n pilata starttirahauudistusta!

Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tänään hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin esityksistä. (Linkki: http://www.hs.fi/politiikka/a1460426346251?ref=hs-prio-C1) Ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? Ovatko sotien jälkeisten "lapiolinjojen" kehittäneet innovaattorit ja ajatusten tonavat edelleen Työ- ja elinkeinoministeriön palkkalistoilla?

 

Onko halpatyövoima ja palkkojen polkeminen EK:n päätarkoitus....

Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa nopeuttaa Suomeen muuttavien turvapaikanhakijoiden polkua veronmaksajiksi. EK:n mielestä kotouttamista ja työelämään pääsyä pitää edelleen tehostaa. EK ehdottaa, että työnantajille on annettava mahdollisuus työkokeilupaikkojen tarjoamiseksi. Näin siis uutisoi Talouselämä lehti. Onkohan nyt kuitenkin tämä taru todellisuutta ihmeellisempää, tai kyse kokonaan vaan jostain ylimalkaisesta heitosta, millä ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä