TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Ammattiosaajat tekevät tulevaisuutta

Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on paitsi kouluttaa ammattiin, myös kasvattaa nuoria ja lisätä heidän kansalaistaitojaan. Nuoret tarvitsevat asiantuntevaa opinto-ohjausta opintojensa aikana. Heitä tulee motivoida opintoihin sekä ohjata ammattiin ja työelämään. Lähiopetusta on tarjottava riittävästi, jotta esimerkiksi ryhmässä työskentelyn taidot kehittyvät.

Tulevassa koulutussopimuksessa ohjauksen rooli korostuu. Kun osaamista hankitaan työpaikalla, niin työpaikalla on oltava motivoituneita ohjaajia opiskelijoille. Näitä työpaikkaohjaajia tulisikin valmentaa ja kouluttaa. Oppilaitoksen ja työpaikan välillä tulisi olla tiivis yhteys sekä tuntemusta toistensa toiminnasta.

Koulutussopimusta pitäisi voida toteuttaa useammalla työpaikalla opintojen aikana. Esimerkiksi kokkiopiskelija saa pitseriassa erilaisen osaamisen kuin Michelin-tasoisessa ravintolassa. Näyttöjä tulisi antaa erilaisissa ympäristöissä, jotta saadaan monipuolinen osaaminen.

Pitkäaikaistyöttömyyden yksi katkaisukeino on täydentää ammattiosaamistaan. Aikuisopiskelijoille on turvattava sujuvat reitit opintoihin. Yksi uusi mahdollisuus testata omia opintovalmiuksiaan voisi olla avoimet ammattiopisto-opinnot.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa on tarjottava tasavertaiset mahdollisuudet ammattiopistoista tuleville. Usein käytännön ammattitaidon saatuaan ammattiin opiskellut voi kiinnostua jatko-opinnoista. Ammattikoulutuksen ja korkeakoulututkinnon suorittaneet ovat kullanarvoisia työmarkkinoilla. Heillä on sekä käytännölliset taidot että kehittävä ote työhön.

Oppisopimusopiskelua tulee myös kehittää. Joillekin soveltuu parhaiten se, että saa heti alusta saakka tuntuman työelämään ja opinnot suoritetaan siinä ohella. Oppisopimus antaa vahvan työkokemuksen. Jos työpaikalla tarvitaan heti ammatillisia valmiuksia, niin esimerkiksi työkokeilussa voi ensin harjoitella tarvittavia taitoja, jonka jälkeen työ jatkuisi oppisopimuksena.

Peruskoulunsa päättävälle nuorelle voi olla iso kynnys muuttaa maakunnista kasvukeskukseen. Ammatillisia opiskelupaikkoja on oltava laajasti tarjolla myös maakunnissa. Näin nuori saa itsenäistyä rauhassa ja asua tutussa ympäristössä. Kotipaikkakunnalla opiskelussa on myös se etu, että nuori voi työssäoppia ja työllistyä siellä. Kasvukeskuksiin muuttaneista ei välttämättä tule paluumuuttajia, joita moni pieni paikkakunta kipeästi tarvitsisi.

Ammattiosaamista tulee arvostaa, sillä se muodostaa kivijalan työelämälle. Jokaisella tulisi olla oikeus opiskella ammattiin ja siihen tulee myös kannustaa. Ammatin hankkiminen on polku työhön ja tulevaisuuteen. Tarvitsemme näitä osaajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Työssäoppiminen olisi parasta koulutusta, lautapoika oppi rakennuksilla kirvesmieheksi ja kouluttai vielä Rakennusmestariksi, joista on nykyää pula maassamme.

Toimituksen poiminnat