TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Työkokeilu ei ole orjatyötä

Tänään nousi someraivo työpaikallani auki olleesta työkokeilupaikasta. Paikka oli avoimesti päivitettynä mm. SDP:n Oulun piirin FB-sivuille. Haettiin reipasta työkokeilijaa ja mainittuna oli mahdollisia tehtäväalueita. Somessa tämä kuitenkin leimattiin äkkiä orjatyöksi ja kyseenalaistettiin demareiden toiminta.

Oma näkemykseni on, että työkokeilumahdollisuus on monelle ihmiselle tärkeä mahdollisuus. Oikein toteutettuna se on kaukana riistosta tai palkkatyövoiman korvaamisesta.

Ajatuksena haussa oli, että kiinnostuneen henkilön löydyttyä tehtävät räätälöidään hänelle sopiviksi. Tarkoitus oli toimia omana työparinani samassa toimistohuoneessa työskennellen. Perehdyttäminen, ohjaus ja tukeminen olisivat sisältyneet tehtävään. Vastuuta olisi saanut ottaa oman tuntemuksensa mukaan. Tämä olisi näemmä pitänyt yksityiskohtaisemmin avata somepäivityksessä.

Somessa kyseenalaistettiin työväenpuolueen toiminta palkatonta työtä tarjottaessa. Mutta työväenaatteessa työ on muutakin kuin palkkatyötä. Työ voi olla kotityötä, harrastustoimintaa, vapaaehtoistyötä, työharjoittelua, työkokeilua, työhön tutustumista, itsensä kehittämistä tai oman osaamisensa lisäämistä.

Ihan varmasti demariaatteeseen kuuluu, että omalla työllä pitää tulla toimeen. Tänä päivänä työelämä on kuitenkin muuttunut eikä kaikille riitä työtä. Puhutaan myös siitä, että työnhakijat ja työpaikat eivät kohtaa.

Työkokeilu on yksi ratkaisu tähän kohtaamisongelmaan. Työkokeilu on myös syrjäytymisen ehkäisyä, mielenvireyden ja oman hyvinvoinnin ylläpitämistä, oman osaamisen päivittämistä ja kehittämistä, mahdollisuus uuteen uraan, vaihtoehto työttömyydelle jne. Nämä kaikki ovat demariaatteen mukaisia tavoitteita.

Työnantajani ei ole kierrättänyt työkokeilijoita. Paikka oli ensimmäinen laatuaan. Meillä on aiemmin ollut amk- ja ammattiopistoharjoittelijat, jotka olivat tyytyväisiä saamaansa monipuoliseen kokemukseen ja perehdytykseen. He saivat hienon lisän ansioluetteloonsa ja tuleville työnantajille suositukset.

Itse en olisi tässä ilman tekemääni palkatonta työtä. Olen aloittanut työurani palkattomalla harjoittelulla, jonka jälkeen työllistynyt oppisopimuksella. Alaa vaihtaessani ja uralla edetessäni tein kahdessakin paikassa palkatonta työtä jopa pienemmällä korvauksella, kuin mitä olisin saanut kotona työttömänä ollessani.

Ansiosidonnaisella päivärahalla ollessani tuskailin, kun minulla ei ollut mahdollisuutta mennä harjoitteluun näyttämään kynsiäni ja saamaan jalkaani oven rakoon. Onneksi sitten työllistyin ja jatkoin opintojani.

Tunnen koulupudokkaita, pitkäaikaistyöttömiä ja sairaudesta kuntoutuvia. He eivät tänä päivänä kovin helposti työllisty avoimille työmarkkinoille. Opiskelijat saavat työharjoittelussaan oppia ja saada jalkaansa oven rakoon. Miksi tämä mahdollisuus pitäisi kieltää työttömiltä? Entä miksi heille ei saisi tarjota mahdollisuutta oikeisiin työtehtäviin? Onko se oikein, että laitettaisiin vain kahvia keittämään, papereita silppuamaan ja puuhastelemaan?

Esimerkiksi opintonsa keskeyttäneelle nuorelle, joka odottelee seuraavaa yhteishakua, työkokeilu on mitä parhain ja mielekkäin vaihtoehto. On järkevää tekemistä, saa olla ihmisten parissa, oppia työelämätaitoja, kartoittaa kiinnostustaan tulevaan ammattiin tai vertailla vaihtoehtoja.

Tai eläkeuhan alla olevalle selkäsairaalle metsurille, kirvesmiehelle, rekkakuskille. Ei muuta kuin työkokeiluun toimistotöihin ja uudelleenkoulutukseen! Tai kuntouttavassa työtoiminnassa neljä tuntia viikossa käyvälle kymmenen vuotta työttömänä olleelle. Ei muuta kuin päivittämään ammattitaitoa työkokeilun avulla!

Nämä ovat omia näkemyksiäni, joista olen aiemminkin blogissani kirjoittanut. Palkaton työ ei ole mustavalkoinen asia, vaan vaihtoehtoja täytyy olla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Ihan varmasti demariaatteeseen kuuluu, että omalla työllä pitää tulla toimeen. Tänä päivänä työelämä on kuitenkin muuttunut eikä kaikille riitä työtä. Puhutaan myös siitä, että työnhakijat ja työpaikat eivät kohtaa."

Pitäisikö demariaatteen siis vihdoin muuttua vastaamaan ajan henkeä?

Vastustatte kuitenkin puolueena perustuloa, osa-aikaista työntekoa ja montaa muutakin muutosta, jotka parantaisivat työttömien asemaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juuri näin Amos.

Se kun vaan on niin, että eduskunnassa tehdään toista ja koko ajan on neliraajajarrutus päällä.

Kyllä demareissa näitä asioita tajutaan, mutta ihmeellisellä tavalla se ei vain eduskuntatyöhön asti kanna.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ainoa asia, mikä demareissa tajutaan on se, että perustulo tekisi ammattiliitoista tarpeettomia ja samalla he menettäisivät tukijansa.

Samalla he kuitenkin tukevat EUn syvempää integraatiota, mikä varmistaa niiden samaisten ammattiliittojen häviämisen ja mahdollistaa suuryritysten veronkierron. Tällainen ristiriita ei tietenkään politiikassa haittaa, koska valehtelu auttaa aina.

Itse päätin yritystoiminnan juuri siksi, kun palkattomien harjoittelijoiden kierrättäminen vääristi markkinat ja toisaalta TES-minimipalkat karkasivat harjoittelijoiden kohdalla liian korkeiksi useimmilla toimialoilla.

On aivan kaistapäinen idea teettää palkatonta työtä, koska se ei synnytä minkäänlaista ostovoimaa, eikä siten myöskään kysyntää. Tästä en ole kyllä nähnyt minkään puolueen olevan huolissaan. Pitäisi olla, koska korvaus maksetaan passivoivasti sosiaalisten tulonsiirtojen kautta. Sopivasti mitoitettu perustulo sen sijaan aktivoi, koska kaikki palkallinen työ kannattaa ottaa vastaan ja palkattomasta voi kieltäytyä, kuten kaikkien pitäisi.

Kuten ystäväni totesi, sosiaalidemokraatit eivät ole sosiaalisia eikä demokraattisia. Minullekaan ei ole selvinnyt, mitä he sitten ovat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kirjoitan saman viestin siun blogiin minkä kirjoitin omaani minne kommentoit.

"Moikka Terhi ja kiva kun kommentoit ja en usko missään tapauksessa että tässä oli kyse mistään muusta kuin hyvästä tahdosta. Joten iso osa minusta haluaa pahoitella tätä kohua mikä tästä on aiheutunut.

Itseasiassa miun kirjoituksen piikki oli ainoastaan ja vain sitä kohtaan, että puolueenne erityisesti eduskunnassa on kaikin tavoin vastaan näitä mahdollisia uusia keinoja aktivoida työttömiä tai saada heille työkokemusta.

Itse varmaan saattaisin työttömänä tuollaiseen tarttuakin, koska ymmärrän sen että työnantajat eivät hyvää hyvyyttään ketään palkkaa, vaan työntekijällä pitää olla jotain annettavaa yritykselle."

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kiitos Mikko ja muutkin näistä rakentavista kommenteista.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ei orjatyö ole kenenkään etu. Ahneet kyllä siihen turvautuvat, että jää itselle enemmän ja voi pitää pidempiä kahvi- ja Lounastauko ja sämplätä netissä työajalla.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Ei orjatyö ole kenenkään etu. Ahneet kyllä siihen turvautuvat, että jää itselle enemmän ja voi pitää pidempiä kahvi- ja lounastaukoja ja sämplätä netissä työajalla.

Käyttäjän PekkaKarjula kuva
Pekka Karjula

Hieno blogikirjoitus demaripiirin toiminnanjohtajalta. Siinä on Terhillä vielä kouluttamista, että kenttäväkikin ymmärtää työelämän muutoksen ja poistaa asenteelliset jarrut kyvykkäiden ihmisten työllistymiseltä.
Mitähän mieltä puheenjohtajaehdokkaat Tuppurainen, Harakka ja Rinne ovat tapauksesta ja Terhin toiminnasta?

Pekka Pylkkönen

Itse olen myös tehnyt palkatonta ja polkuhinnoiteltua työtä jos olen kokenut sen kehittävän omaa osaamistani. Sen osaamisen voi vaihtaa markkinoilla myöhemmin rahaan. Työssä, mielekkäitä projekteja tehden, oppii itse enemmän ja elämä on muutenkin mielekkäämpää.

Työkokeilujen, harjoittelujen ym kohdalla on toki oltava tarkkana ettei homma mene riistoksi. Kai se harjoittelijan oma kokemus on siinä se ratkaiseva asia.

Ainiin, yleissitova työehtosopimusjärjestelmä tulisi näiltä osin lakkauttaa. On paljon vaikeampaa sopia harjoittelijan palkasta kun pitää vakuuttaa työnantaja ettei käräytä tätä laittomuuksista. Miten se voi olla edes laitonta että itse ehdotan vaikka tonnin kuukausiliksaa omasta tahdostani? Sellainenkin sopimus on kaikkien etu.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Työkokeilu ei ole mustavalkoinen asia ollenkaan. Olen itse ollut kolmessa avustavassa tehtävässä - Roihuvuoren seurakunnalla, Turun yliopistolla ja C.O. Malmin koululla - joihin minulla ei olisi ollut mitään asiaa ilman ko. tahojen tarjoamaa työkokeilumahdollisuutta.

Työnhaun kanssa TE-toimistolla ei ole mitään tekemistä mutta kokeilut ovat kieltämättä mahdollisuus joillekin työttömille.

Tosin sama asia onnistuisi huomattavasti helpommin ja paljon halvemmalla ilman TE-toimistoa mikäli Suomessa vallitsisi sopimisen vapaus ja sosiaaliturvana olisi jokin perustulon kaltainen ratkaisu.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Kenties siitä on joillekin hyötyä. Itse olen kahdesti ollut koulutuksiin liittyvissä työharjoitteluissa. Kun olen näiden "työkokemusten" jälkeen ollut työhaastatteluissa, niin minua on kehoitettu poistamaan ne CV:stäni työkokemuksena sillä verukkeella, etteivät ole olleet palkkatyötä, joten niitä ei voida katsoa työkokemukseksi. Ne ovat olleet arvottomia työnantajien silmissä.

Minulle nuo harjoittelut ovat opettaneet ainoastaan sen, että maassamme vallitsee pula palkanmaksajista.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Varmasti paljon tahdikkaampaa olisi ollut etsiä halukkaita työharjoittelijaksi vapaaehtoisten joukosta, kuten varmaan aiemminkin noin on tehty. Siis politiikka tulisi olla vapaaehtoista eikä pakottaa työkkäriä lähettämään "halukkaita" harjoittelupaikkaan työttömyysturvan menetyksen uhalla.

Käyttäjän PekkaKarjula kuva
Pekka Karjula

Hieno blogikirjoitus demaripiirin toiminnanjohtajalta. Siinä on Terhillä vielä kouluttamista, että kenttäväkikin ymmärtää työelämän muutoksen ja poistaa asenteelliset jarrut kyvykkäiden ihmisten työllistymiseltä.
Mitähän mieltä puheenjohtajaehdokkaat Tuppurainen, Harakka ja Rinne ovat tapauksesta ja Terhin toiminnasta?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olet varmaan itsekin palkaton? Kun hyväksyt palkattomuuden yleisesti, tietysti olet hyväksynyt sen omallekin kohdallesi.

Ikädemarit kertovat, että viime laman aikana sdp oli joukkona työttömien puolella. Mistä muutos? Etkö häpeä sanoa työttömien puolustamista someraivoksi?

Etkö häpeä pitää eriarvoisuutta demariaatteen mukaisena?

Etkö häpeä pitää vain oman näkemyksesi mukaista kommentointia rakentavana?

Kiitos että vaalivuonna kerrot, millaista demarius käytännössä voi olla. Kaikkien on saatava se tietää. Siksi annan fasistiselle, eriarvoistavalle ja iljettävälle, aivovapaalle suolloksellesi kaiken mahdollisen julkisuuden.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Osaisiko blogisti kertoa miksi työkokeilu on peruttu, jos siinä ei ole mitään mätää?

https://www.suomenuutiset.fi/demareilta-nolo-komma...

Orjatyötähän nuo tällaiset työkokeilut, kuntouttavat työtoiminnat ja vastaavat ovat. Täytyy myös muistaa että ne ovat kansainvälisen työjärjestö ILO:n pakkotyömääritelmien ja ihmisoikeuksien vastaisia. Ja ehkäpä siksi juttu demareiden taholta peruttiinkin, kun asia tuli julkisuuteen.

Kun me saamme tähän maahan ihmisoikeuksia kunnioittavan hallinnon, pitää kaikki näihin pakkotöihin osallistuneet viranomaiset laittaa henkilökohtaiseen vastuuseen pakkotyön teettämisestä. Siis niin rikosoikeudelliseen kuin taloudelliseenkin vastuuseen.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Kovin on vaaleanpunaiset silmät tällä Terhillä, mustavalkoisuutta ei ole se, että tajuaa sen, etteivät työkokeilut elätä ketään, rekkakuskeilla on tässä maassa ihan riittävästi töitä ilman toimistokokeilujakin, heistä jopa alkaa olemaan pula, kun tutkinnot ja ajo-opetus maksaa maltaita, metsureillekin varmaan löytyy mielekkäämpää työtä kuin toimistossa näpertäminen ekonomin kanssa.

Kumma kun joskus ennen vanhaan TYÖSTÄ vielä maksettiin palkkaakin, jos työnantaja, kuka hyvänsä vaatii valmiita taitoja työhön, se ei ole enää kokeilua eikä harjoittelemista, vaan osaamista vaativaa työtä, oppisopimus on ok, koska siltä ajalta maksetaan jopa ihmiselle palkkaa, näin pitäisi olla kaikissa tehtävissä, ammattiin liittyvät harjoittelujaksot ovat asia erikseen. Blogisti ei ilmeisesti tajua, kuinka paljon nämä "työkokeiluiksi" naamioidut ilmaistyöt ovat lisääntyneet, kukapa kohta maksaa veroja, kun kaikki ovat ilmaistöissä? Kuka kuluttaa, kun ei ole työstä saatua palkkaa? AMK-opiskelijat ovat ihan asia erikseen, heille varmaan opiskeluun liittyvä työharjoittelu on ok, mutta mikä ihmeen pakko on työttömiä yrittää saada näihin ilmaistöihin? Tarkoitus olisi kai saada sitä palkallista työtä työttömälle! En ymmärrä tuotakaan, että montakymmentä vuotta työssä jo olleena, minun vieläkin pitäisi harjoitella ja kokeilla duuneissa, mitkä eivät koskaan tule työllistämään, asia on ok, jos annetaan lupaus tulevasta työpaikasta, mutta eihän näistä anneta.

Ihan kuin työtön olisi ykskaks kadottanut kaiken ammattitaitonsa, jota monella on jo eri töistä vuosikymmenten ajalta, nämä ns, kokeilut ovat työttömän kuolema.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Erittäin hyvin kommentoitu. Itselläni on kokemusta 15:sta eri työstä:

- hinaajan kansimies
- lapiomies&konekuski satamassa
- teollisuussiivooja
- sivutoimminen liikunnanopetta
- nuorempi sähköasentaja
- sähköasentaja
- sähkötarvikemyyjä
- automaatioasentaja
- projektivastaava
- satamavalvoja
- matkapuhelimien kokoonpanija
- Autohuollon työnjohtaja (työhajoittelu)
- dokumentointi-insinööri
- omaishoitaja
- mekaniikkasuunnittelja (työharjoittelu)
- autonkuljettaja

Tai no 13:sta, sillä kaksi on ollut palkatonta harjoittelua ja yhteenkään en ole valmis ammattilainen ollut vaan kaikki olen opetellut työtä tekemällä. Ilmaistyöntekijät ovat epäsuora tukimuoto yrityksille, omien kokemuksien mukaan tein aivan yhtä vaativia töitä, kuin mitä palkalliset tekivät. Toki aloitin pohjalta, kuten useimmat, mutta tein tismalleen samaa työtä kuin muutkin, jotka saivat panoksestaan palkkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toki sellaiseksi on mennyt nykyaika, että jos oletkin nuo ammatit tekemällä oppinut, niin sertifikaatit ja kortit pitää esittää ennenkuin virallisesti voi noita montaakaan tehdä.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Mitäpä, jos Terhi lähtisi työkokeilemaan vaikkapa metsään metsurin hommia tai rekkaan kuskiksi, ilman palkkaa noin puoleksi vuodeksi, tekisi varmaan hyvää ansioluetteloon?

Juhani Valli

Jossain mielessä mieleen tulee hallituksen nykypolitiikalle hyödylliset idiootit.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Jos samasta työstä maksetaan joillekin palkkaa ja joillekin ei, niin kyllä mielestäni kyseessä on palkattomien duunareiden osalta orjatyö.

Ja miksi kohta kellekään maksettais palkkaa jos kerran ilmaiseksikin saa Suomessa työn teettää! Kuinka moni on vapaaehtoisesti valmis luopumaan palkastaan?

Orjatyö ei syrjäytymistä poista. Rahattomuus syrjäyttää.

Meillä täällä Vantaalla demarien vaalityötä tekevät puolueen aktiivit, ehdokkaat ja heidän tukijoukkonsa.

Ajatus, että työkkäri pakottaisi jonkun työttömän, ei demarin, karenssin uhalla tekemään vaalityötä kuulostaa aika hurjalta.

En tiedä onko tuo joku yleisempikin tapa Oulussa teettää vaalityötä työttömillä palkatta, koska kuulemani ja lukemani mukaan Juha Sipilä ja keskusta teetti vaalityötä työttömillä te-toimiston avustuksella!! Kyseessä oli Myynnin ja markkinoinnin tekijä koulutus.

Olen itsekin aikoinani ollut te-toimiston "kurssilla", joka osoittautuikin Hjalliksen hallilla ilmaistyön tekemiseksi. Meitä oli kurssilla useita, jotka olimme hyvässä uskossa mukaan lähteneitä ja hämmästys oli suuri kun mitään koulutusta ei ollutkaan vaan painelimme hallille kuka nakkimyyjäksi, kuka parkkivalvontaan ja kuka lipuntarkastajaksi Tapani Kansan konserttiin palkatta. Saimme onneksi aikaan sen että ko kurssi lopetettiin! Ammattitaitoisia ihmisiä käytettiin surutta palkattomana työvoimana vain hetken tuossa paikassa ja tuolla "kurssilla".

"Työikäisistä työttömänä on lähes 10 prosenttia TEM:n tilastojen mukaan avoimia työpaikkoja on yhtä työtöntä kohden noin 0,1. Ongelmamme eivät siis kumpua työvoiman tarjonnan vaan työvoiman kysynnän puutteesta. Hallituksen ajattelussa tästä epäsuhdasta kuitenkin syytetään työttömiä. Pääministeri Sipilä, lopettakaa viimein tämä työttömien kyykyttäminen!

Sosialidemokraattinen puolue ei missään tapauksessa tule hyväksymään uusia leikkauksia työttömien ihmisten muutenkin jo niukkaan toimeentuloon."(Antti Rinne, MTV 30.8.2016)

Miten innostaisimme työttömätkin äänestämään?! Ääni työttömälle!!

https://demokraatti.fi/tyoton-ja-kouluttamaton-nuk...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mistä taiotaan palkallisia työkokeilupaikkoja? :-D

Työkokeilut loppuvat siihen jos niistä yritetään tehdä palkallisia. Sen jälkeen ei enää työkokeilijoiksi haluavilla ole mitään mahdollisuuksia.

Ei työkokeilua tehdä ilman mitään toimeentuloa nytkään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Työkokeilun tavoiteen kannalta riisto ja ilmaistyön hyväksikäyttö on paradoksi jo sinänsä.

3-6 kuukauden työkokeilussa ei työkokeilijasta kerkeä kovin tuottavaa työntekijää kehittymään. Eikä tuottavuus kuulu työkokeilun tavoitteisiin.

Työkokeilu on kokeilijalle kokeilua, se jo sinänsä kertoo mistä on kysymys. Työkokeilija voi todeta tarvitsevansa lyhyempää työpäivää tms. Voi keskeyttää kokeilun ja mennä työkokeiluun myöhemmin uudestaan, mikäli työntekijän toipumisen kannalta kokeilu osoittautuukin ennenaikaiseksi. Sitähän ei tiedä ennen kun on kokeillut.

Yritykset jotka tarjoavat työkokeilupaikkoja osallistuvat yhteiskunnan auttamiseen.

Käyttäjän TiinaArlin kuva
Tiina Arlin

Työkokeilusta kannattaa lukea te-toimiston sivulta lisää:

http://te-palvelut.fi/te/fi/erikoissivut/kaytannot...

Työkokeilu ei ole ihan niin simppeli juttu kuin esim. Jorma antaa tuossa ymmärtää.

Esim. "Työkokeiluun osallistuva voi milloin tahansa keskeyttää työkokeilun. Keskeyttäminen voi kuitenkin vaikuttaa hänen oikeuteensa saada työttömyysetuutta."

Tai: "TE-toimisto arvioi, voiko työkokeilusta koitua sen järjestäjälle sellaista etua, joka vääristäisi yritysten ja yksityisten elinkeinonharjoittajien välistä kilpailua. Kilpailun vääristyminen estää työkokeilun järjestämisen."

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tunnen aiheen. Tietenkin työkokeilun voi keskeyttää, jos on hyvä syy.

Ei TE-toimisto ole ainoa paikka, jonka kautta mennään työkokeiluun.

Jos on pitkäaikaistyötön, on jo niin kauan ollut poissa työelämästä, joten työkokeilun vaikeutuessa se loppuu lääkärintodistuksella. Se työkkäriin ja asia on sillä selvä. Kuntoutussuunnitelmaan maininta, että kokeilua yritetään myöhemmin uudestaan.

Käyttäjän MarkkuKemppainen kuva
Markku Kemppainen

Työnantaja Suomessa tänä päivänä käyttää kaikki mahdolliset keinot välttää liiallisia kustannuksia ja sitoutumista työntekijään alkuvaiheessa. Silloin palkatonkin kokeilu on paikallaan, että edes yksi niistä 400.000 työttömästä pääsee näyttämään taitonsa.

Kun sitten taidot on todettu, tulee työntekemisen ehtojen muuttua normaaliksi työsuhteeksi eikä vain katkaista sitä ja ottaa uusi palkaton harjoittelemaan. Tällaista ketjutusta harrastavat monet yrittäjät. Ja varsinkin julkinen valta. Sellainen pitäisi kriminalisoida.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tosin paljon on sellaisia yrittäjiä, että kun työntekijän osaaminen tunnistetaan ja häntä tarvitaan, niin hänestä pidetään kiinni.

Ei ole vuokratyöfirmoissakaan ihan sattumalta sellaista karenssia, ettet saa mennä asiakasfirmaan työntekijäksi kuukaisiin jos ne haluavat ja ovat sinut hyväksi havainneet, kun olet vuokratyöfirman kanssa tehnyt diilin. Näin vuokrafirma ei menetä hyviä vuokratyöntekijöitään. Ei ole sattumaa että demareiden Liisa Jaakonsaari on ollut pitkään tässä bisneksessä mukana.

Julkinen sektori taas härskisti käyttää ketjutuksia hyväksi, mikä on tietysti absurdia. Erityisesti se oli absurdia aikanaan kun työministeri Filatovin (sdp) ministerikaudella työministeriö työnantajana sai moitteet turhista ketjuttamisisista.

Käyttäjän JyrkiSaari kuva
Jyrki Saari

Onko työnantaja järjestänyt työkokeilijalle työssäoppimisen näyttöoikeuden Euroopan maissa vastavuoroisesti hyväksyttävään tutkintoon? Se on tärkeä seikka, sillä työoikeuksien vastaisuuksiin ryhtyminen olisi oikeusloukkaus ja oikeusloukkauksen salaaminen sopimusta tehdessä petos "kaupanpäälle".
Laillista ammatinharjoittajaa asia ei tietenkään voi koskea lainkaan, sillä työnäytöt on jo annettu ja Eurooppalainen ammattisuojakin on 10 vuotta.

Eurlex
EU:n perussopimuksen määräys tai EU-säädöksen säännös, jolla on kansalaisille välitön oikeusvaikutus, syrjäyttää sen kanssa ristiriidassa olevan kansallisen säännöksen riippumatta tämän asemasta kansallisessa säädöshierarkiassa.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas
Kimi Kokko

Terhi, menisitkö itse mielelläsi 6kk palkattomaan työhön? Miksi et sitten suoraan tee palkatonta työtä jos se tuo kerran pelkkää hyvää? Jos kerran siinä ei ole mitään pahaa, niin minkä ihmeen takia työstä maksetaan ollenkaan palkkaa? Mihin silloin edes tarvitsee rahaa? Ihan huuhaata sun ajatukset.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kiitos kaikista kommenteista! Otan mielelläni vastaan kokemuksia työkokeilusta, joka toki on vain yksi työllistämistukitoimenpide muiden joukossa. Korvauksettahan työkokeilua ei tehdä, vaan kokeilija saa työttömyyspäivärahan ja ylläpitokorvauksen eikä menetä muita saamiaan etuuksia. Eikä työkokeilun ole tarkoitus kestää loputtomiin. Karenssin uhalla ei ihmisiä siihen saisi laittaa, vaan kokeilun lähteä omasta halusta ja aktiivisuudesta. Olen aiemmin kirjoittanut blogissani aktiivisesta työvoimapolitiikasta, jota tänäkin päivänä tarvitaan.

Karri Aronen

Demarien orjatyö vaan on parempaa.
Rahtaa kuule vähän lisää koneinssejä tekemään paskaduunisi.

Juhani Valli

Karenssihaulikon 12 kaliiperiset piiput ohimoa vasten. Kiristystä, pelottelua ja uhkailua. Pesin käteni demareista Lipposen dynastian aikakaudella. Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Pian alkavat vielä Gestapon karenssikuulustelut työttömille.

Käyttäjän MiraKobler kuva
Mira Kobler

Työkokeilu sopii sellaiselle, joka esim. on vaihtamassa ammattia ja etsii uusia urapolkuja. Tai vajaakuntoiselle, joka selvittää, pystyykö työhön. Tai työtaitojen päivittämiseen, jos on ollut pitkään pois työelämästä (esim. vaikka tietokoneohjelmistot, jotka muuttuvat ja kehittyvät aika tiheään). Muuhun tarkoitukseen en näe, miksi työkokeilua pitäisi käyttää, kun nykyisin sitä käytetään lähinnä korvaamaan oikeita palkallisia työntekijöitä. Ja vaatimuksetkin ovat samaa luokkaa kuin ns. oikeilla työntekijöillä. Jos vaaditaan, että pitää tehdä ilmaiseksi töitä, niin ei silloin saisi asettaa kovin suuria pätevyysvaatimuksiakaan.

Toimituksen poiminnat