TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Valtionyhtiöt tukevat yhteiskuntaa

Elinkeinoelämän Valtuuskunta, EVA, on analysoinut valtionyhtiöiden toimintaa. EVAn mielestä yhtiöiden omistuksia pitäisi keventää. Businessmielessä tämä pitää paikkansa, mutta yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta ei.

EVAn mukaan valtionyhtiöt joutuvat tasapainoilemaan työllisyyden, tasapainoisen alueellisen kehityksen, omavaraisuuden ja työntekijöiden aseman välillä. Toiminta on politisoitunutta. On totta, että poliittisten voimasuhteiden mukaan yhtiöiden asemaa tarkastellaan eri valossa. Mutta juurikin tuo tasapainoilu on mielestäni tärkeää, sillä juuri nämä seikat tekevät valtionyhtiöiden toiminnasta tarkoituksenmukaista. Osana toiminnan tavoitteita tulee olla yhteiskuntavastuu ja hyvinvointi.

Analyysin mukaan valtionyhtiöillä on taipumus pitää tarpeettoman suurta henkilöstöä. Ne myös maksavat tuottavuuteen nähden liian korkeita palkkoja ja etuja. Tässä voi kuitenkin nähdä yhteiskunnallisen merkityksen yhtiöiden toimiessa suurina työllistäjinä. Valtion leipä on edelleen varsin kapea eikä tänä päivänä välttämättä edes pitkä.

EVA jatkaa, että valtionomistukset sitovat veronmaksajille kuuluvia varoja, joita voitaisiin käyttää veronmaksajien eduksi muualla. Kuitenkin, jos valtio ei omistaisi yhtiöitä, ei näitä varoja saataisi mistään, vaan ne menisivät yrittäjille ja mahdollisiksi osingoiksi.

Analyysin kirjoittaja huomauttaa, että valtio voisi saada jopa 20 miljardin euron tulot yksityistämällä valtionyhtiöitä ja myymällä kaupallista toimintaa harjoittavia yhtiöitään. Näin varmasti olisi, että lyhyellä aikajänteellä tämä toisi rahaa. Mutta kuinka paljon tuloja menetettäisiin pidemmällä aikajänteellä, kun yhtiöt eivät olisi enää valtio-omisteisia. Osingoista kuitenkin suuri osa tulee myös valtiolle, mikä tukee yhtiöiden toiminnan kehittämistä.

Mielestäni valtionyhtiöistä ei tule luopua, eikä etenkään strategisesti tärkeistä. Valtionyhtiöitä tulee kuitenkin johtaa tehokkaasti, kohentaa niiden tuottavuutta ja tehostaa toimintoja kuitenkin yhteiskuntavastuu huomioon ottaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat