TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Työttömänä vapaasta tahdostaanko?

Kuvitelkaa tilanne, jossa perhe asuu maalla lapsineen omakotitalossa. Toinen puoliso on töissä, toinen työttömänä. Pitäisikö tällöin työttömältä puolisolta ottaa työttömyyspäiväraha pois, jos hän ei haluaisi muuttaa yksin kaupunkiin töiden perässä? Tänä päivänähän korostetaan kaupungistumista ja halutaan, että ihmiset keskittyisivät niihin.

On häpeä, että laman aikanakin työttömien asioita hoidettiin paremmin. Emmekö tarvitse enää hyvinvointiyhteiskuntaa?

Eilen sosiaalisessa mediassa käytiin myös aiheesta keskustelua. Oli äänenpainoja, jotka halusivat, että tukia huononnettaisiin tai niitä ei myönnettäisi. Työpaikka kuin paikka olisi otettava vastaan, vaikka jäisit tulojen saannissa tappiolle. Näin joidenkin mielestä. Minusta työstä pitää saada muutakin kuin lämmintä kättä ja byrokraattista paperisotaa, vaikka työllä on myös muuta kuin rahallinen merkitys.

Vastikkeellisuus on toki hyvä asia, mutta käytännössä sen toteuttaminen vaatii lisää byrokratiaa. Pääosin julkinen sektori huolehtii tällä hetkellä esim. kuntouttavasta työtoiminnasta eikä sekään suju ongelmitta. Jos tätä laitetaan yritysten vastuulle, niin me palkkatyöntekijät olemme äkkiä huutamassa töidemme perään.

On hyvä, että meillä on ansiosidonnainen päiväraha. Muutoin köyhyysongelma räjähtäisi käsiin ja viimeinenkin ostovoima menisi. Jokainen voi itse laskea, miten ”ruhtinaallisesti” pärjäisi työttömyysturvalla. Ehkä tosiasioiden tunnustaminen vähentäisi aiheetonta kateutta.

Työministerille ja hallitukselle pitää nyt saada painetta. On hyvä, että rakenteellisia uudistuksia suunnitellaan. Mutta nyt tarvitaan ensiavuksi mm. palkkatukimäärärahoja, jotka tulee saada lisäbudjettiin. On erinomaista, kuinka Yle nosti eilen työttömyysteeman monipuolisesti esille.

Asiasta pitää puhua ja toimia sekä lopettaa työttömien syyllistäminen. Syyllistämisestä kärsivät kaikki työttömät. Ei työhaluinen aina saa töitä. Omana esimerkkinä voin mainita, että korkeakoulutettuna en kelvannut henkilöstövuokrausyritykselle kaupan kassaksi.

Etenkin nuorten tilanteesta olen huolissani. Nuorten tulisi saada kohtuuajassa valmistuttuaan työpaikka, jotta käydystä koulutuksesta on hyötyä. Mutta ei tähänkään rohkaise se, että toimeentulotuella olevilta vähennetään satasenkin työtulot kokonaisuudessaan.

Eilen nostettiin esille myös se, että meille on tällä vauhdilla tulossa pienituloisten ja köyhien eläkeläisten joukko. Eikö tämän pitäisi jo havahduttaa? Kuka haluaa olla työttömänä ja pienituloisena, jos tietää, että saa olla sitä elämänsä loppuun asti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"On häpeä, että laman aikanakin työttömien asioita hoidettiin paremmin."

Ilmeisesti et tarkoita nykyistä lamaa?

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

90-luvun lamaa, jolloin itselläkin oli kokemusta työvoimatoimiston paremmasta keinovalikoimasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Liisa Jaakonsaaren ollessa työministerinä koulutettiin suomen työttömiä yrittäjiksi Virossa.
Koulutettavat ohjautuivat pääosin Nordik Koolitukselle, omistuspohjaa pitäisi kysyä Jaakonsaarelta joka tuskin vastannee.
Tapasin viimeviikolla 70-luvun SDP:n toiminnanjohtajan Toivo. J. Kannisen
Kärsämäen pitäjäpäivien aikaan Sydänmaan Sykkeessä.
Kyllä suomalaiset työttömät ovat paariasluokkaa hallituksista ja AY-liikkeestä riippumatta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kesän poliittinen keskustelu ja mediahuomio on pyörinyt Kreikan ympärillä, vaikka kotimaiset talousongelmat ovat kaatumassa hyvin rumasti päälle. Yle ryhdistäytyi eilen käsittelemään laajasti työttömyyttä, eikä pyöritellyt enää lillukanvarsia Kreikan arvonlisäveroprosenteista. Siitä plussaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kesän merkittävin talouteen vaikuttava uutinen on ollut Microsoftin Salon yksikön lakkautus ja jätti-irtisanomiset, muilta osin tilanne on suunnilleen sama kuin edellisen hallituksen aikana, eli valtion budjetit uhkaavat jäädä hieman liian alijäämäisiksi. Mitään koko Suomea kohtaavaa talouskatastrofia ei näillä tiedoilla ole tulossa vielä vuoteen-pariin, mutta alijäämät ja lisävelkaantuminen ovat kylläkin tikittävä aikapommi, joka laukeaa lopulta uusien valtionvelkakirjojen korkojen nousuun.

Tilannetta voi kylläkin pahentaa nykyisestä leikkaamalla koulutuksesta niin, että se jättää nuoria kriittisessä elämäntilanteessaan heitteille tulevaisuuden työmarkkinoilta tai jatkamalla itsepintaisesti yhteiskuntasopimuksella kiristämistä niin pitkälle, että se purkautuu suuriin ja kalliisiin kansalaisten elämää haittaaviin työtaisteluihin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mikä on kantasi perustuloon?

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Myönteinen, mutta ongelma siinäkin on riittävä taso. Opintotuki ja takuueläke ovat kaukana toisistaan, työmarkkinatuki siinä välillä. Jos perustulo ei ole riittävä, niin joutuu asioimaan silti asumistuki- ja toimeentulotukiluukuilla. Ja esim. 1000 euron perustulosta lienee turha haaveilla.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Työttömiä ei saa syyllistää, se on totta. Elleivät sitten ole näitä "ei mua huvita" tyyppejä. Mutta ongelma taitaa olla myös liian suuret tuet, joiden takia ei matalapalkkaisia töitä kannata ottaa vastaan.

Toinen puoli kolikosta taas ovat ne työssäkäyvät eli mainitsemasi "kateelliset" jotka tämän leikin maksavat. Noin 2ke tuloilla kun pääsee kuukaudessa hienoisesti nettohyötyyn käsiksi, mutta vastaavasti 40h/vko työmäärällä tuntia kohti nettohyöty pyörii euron kieppeillä.

Mielestäni työttömien asiat hoidetaan aika hyvin, kun ei kerran kannata edes töihin mennä

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Tiedän, että jotkut käyvät töissä, vaikka saisivat saman kotonakin. On selvä, että heitä voi tympäistä. Mutta mielestäni ongelma ovat juuri ne matalat palkat, eivät liian suuret tuet. Elääkö esim. Helsingissä osa-aikaisella 10 euron tuntipalkalla? Ei varmastikaan, eli olet silti toimeentulotukiasiakas. Olen itse aikoinani työskennellyt puutarhalla täysipäiväisesti, silti olin toimeentulotukiasiakas. Eihän siinä ole järjen hiventäkään eikä se ole reilua. Minusta toimeentulotuen vajaan 500 euron osuus elämiseen ja kaikkiin muihin kuluihin lukuunottamatta asumista ei ole liian suuri tuki.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Eli voidaan ajatella että tuloverotuksen raskas leikkaaminen olisi tässä kohtaa hyvä ratkaisu? Itse ainakin olen tätä mieltä. Työnteko Suomessa pitää tehdä paljon kannattavammaksi ja kotiinjääminen pitäisi aina olla se kannattamattomampi vaihtoehto.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kun tuotteen myyntihinta on jotakin, niin sitä tuotetta kannattaa yleensäkin tuottaa vain, jos sen kustannukset ovat korkeintaan jotakin ja nämä rajakustannukset määrittelevät aika tarkkaan sitten mitä palkkataso korkeintaan voi olla.

Jos hampurilainen maksaa 5 €, niin ei sen kustannusrakenne kestä yli 10 €:n tuntupalkkoja. Jos taas hampurilaisen hintaa nostetaan, jotta voidaan maksaa parempia palkkoja, niin se ei mene enää kaupaksi ja nekin työpaikat menetetään.

Jyrki Paldán

Ei tuet ole liian suuria, niillä nippanappa elää. Tuskin on kenenkään etu että työttömät ajetaan kodittomiksi tai jopa näkemään nälkää. Ansiosidonnaisista ja erityisesti suuremmissa eläkkeistä olisi periaatteessa löysää, mutta perusturvassa ei. Saati sitten opintotuessa...

Kannustavuudessa sen sijaan kyllä on ongelmia, mutta ne johtuvat nähdäkseni nimenomaan kannustinloukuista ja vastikkeellisuuden byrokratiasta. Suomen minimisosisaaliturva on Euroopan tasolla erittäin huono, mutta palkat suhteellisen hyvät. Myös palkkahaitari on verrattain pieni ja työmarkkinasääntely tiukkaa. En siis voi yhtyä sen enempää näkemykseen siitä että palkat olisivat liian pienet kuin siihenkään että sosiaaliturva on liian suuri.

Mitkä sen sijaan ovat todellisia ongelmia ovat verotuksen täydellinen linjattomuus ja progression puute, sekä uskomattoman raskaan ja monimutkaisen sosiaaliturvaverkon luomat kannustinloukut(sekä tietysti verkkojen väleihin putoavat onnettomat). Jos verotus olisi aidosti ja linjakkaasti sujuvan progressiivinen(tai edes aito tasavero nykyisen reggressiivisen sijaan) ja kannustinloukut purettaisiin, oltaisiin jo paljon paremmilla vesillä.

Ja lopuksi sanottakoon että Kelan tuet katkeavat välittömästi jos kieltäytyy ottamasta työpaikkaa vastaan(joskin koulutettu ihminen voi 3 kuukauden ajan kieltäytyä ottamasta vastaan muita kuin oman alansa työpaikkoja). Jos sinua siis oikeasti raflaa "ei huvita" - tyypit, tarjoa heille työpaikka. Heidän on pakko ottaa se karenssin uhalla vastaan ja sinä saat mielenrauhan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Millainen osuus Suomen työttömistä on näitä Ei huvita tyyppejä?.
5% 10% 50%
Ensin pitää hoitaa töitä niille jotka haluavat ja sitten vasta alkaa syyttelemään Ei huvita tyyppejä ongelmista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Pitäisikö tällöin työttömältä puolisolta ottaa työttömyyspäiväraha pois, jos hän ei haluaisi muuttaa yksin kaupunkiin töiden perässä? "

Loisimisessa tuossa on kysymys, jos mieluummin jäädään sos.turvan varaan elämään kuin otetaan duuni vastaan kaupungista. Edes ruusuisella 80-luvulla jolloin liikkuminen oli vaikeampaa, tuollaista ei hyväksytty. Kenenkähän vika on kaupungissa työskentelyn hankaluus maaseutupaikkakunnalta. Sdp ja työntekijöitä edustavat liitot ovat pyrkineet tekemään työn perässä muuttamisen mahdottomaksi maksamalla tukea siitä ettei työtön vain ottaisi työtä vastaan. Mielestäni työttömien vahingoksi.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Ajattelin tässä myös inhimillistä näkökulmaa, jos vaikka kotona on pienet lapset hoidettavana. Vaikka työ on tärkeä osa ihmisen elämää, niin se ei anna kaikkea. Voi olla, että jos joutuu luopumaan tukiverkoistaan, niin tuleekin mielenterveysongelmia ja työkyvyttömyyttä niiden myötä. Mutta en tiedä, ajatellaanko aiheessa yleensä näin pitkälle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.A:"minä tiedän miten työttömien pitää elää, koska.."

Tukea tuskin maksetaan siksi ettei töitä otettaisi vastaan, vaan ehkä siksi että ihminen voisi jotenkin elää. Jos ei itsellesi ole vielä tullut selväksi, niin maassamme satojatuhansia työttömiä..työpaikkoja ehkä joitakin tuhansia. Lisäksi työpaikat useasti jotain keikkaluonteisia, osa-aikaisia jne. Näistä maksettava palkka sitten kympin/tunti tjms.

Voidaan myös pohtia asiaa siltä kantilta(kuten itselläni), että millä vaimo sinne töihin menee, kun perheessä itselläni ainut ajokortti ja yksi auto. Millä selviää omakotitalossa sillä välillä kun perheen "pää" on siivoamassa rappukäytäviä..missä tämä kaupungissa töissä käyvä asuu? Ottaako vuokrakämpän itselleen ja jääkö tilistä edes sen vertaa, että saisi vuokran maksetuksi.

Ihan oikeasti te kaikki "heikit"..lopettakaa työttömien syyllistäminen siltä pohjalta, jos itsellänne sattuu menemään hieman paremmin ja on työpaikka toistaiseksi olemassa. Ensi viikolla tilanne voi olla jo toinen ja saatte itse kuulla näiltä "parempiosaisilta" tätä loisimispskaa.

Käyttäjän heikkileskinen kuva
Heikki Leskinen

Toinen Heikki täältä sitten osallistuu keskusteluun pyynnöstä... KELAN tulisi teettää näistä tapauksista kannattavuuslaskelma, jossa tulisi painottaa sekä sosiaaliset ja taloudelliset näkökohdat.

Noin periaatteessa, en nää mitään ongelmaa työn vastaanottamisesta "Kaupungista", itse muutin työ perässä ensin Irlantiin, sitten Helsinkiin, ennenkuin vihdoin pääsin perheen luokse Tukholmaan. Kyllähän, esteitä työskentelemiselle vieraalla paikkakunnalla aina löytyy, mikäli niitä etsii.

Työttömänä kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvinvointiyhteiskunta on nollasumma peliä. Kaikki sosiaaliset tuet kustannetaan työssäkäyvän yhteiskunnan selkänahasta. Yhteisestä kassasta, josta maksetaan myös vammaisille, vanhuksille ja sairaille... Itse en koskaan nähnyt itseni yhteiskunnan heikko-osaisena, vaikka rahaton olinkin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #21

"KELAN tulisi teettää näistä tapauksista kannattavuuslaskelma, jossa tulisi painottaa sekä sosiaaliset ja taloudelliset näkökohdat."

Mielivaltainen byrokratia onkin juuri sitä mitä tämä maa tarvitsee lisää.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Vasemmisto ajaa tämän maan niin syvään rotkoon ettei yksikään köyhä sieltä ikinä nouse. On sosialidemokraattien ja ay-liittojen suursaavutus maksaa tukia tekemättömyydestä ja olla tukematta tekemisestä.

Vasemmistokin kyllä tajuaa työttömien tarvitsevan duunia pysyäkseen työkykyisenä. Siksi ovat kehitelleet työttömien kiusaksi puuhapajat joihin terveet ja täysin työkykyiset ihmiset pakotetaan tukien menettämisen uhalla. Mutta heti kun aletaan puhumaan oikeista töistä, alkaa hampaat irvessä vastustaminen vaikka kyse pitäisi olla ihan samasta pakosta.

Jokainen duunari ja erityisesti työttömät tarvitsevat vapautuksen työntekijäjärjestöjen orjuudesta. Työntekijä on sidottu tuon valtakoneiston liekaan joka kehittelee vain uusia jäykkyyksiä työmarkkinoille omaa valtaansa pönkittääkseen. Milloin tajutaan ettei kyse ole vain palkasta tai etuudesta johon on oikeus, vaan ennenkaikkea rajoituksesta johon työvoima hirtetään.

Työn hinta ja muut edut ovat keskeinen yleistä kustannustasoa määrittävä tekijä, ja sitä kautta määrittyy vientialojen kilpailukykyä. Kun kilpailukyky on menetetty, valtion talouden pohja pettää ja sitä myöten sosiaaliturva.

Mielestäni on ay-liittojen ja sdp:n syy, että meillä on työttömiä. Eikä näkemys ole vitsi, vaan loogisesti perusteltavissa oleva näkemys. Työttömät eivät ole syyllisiä vaan järjestelmän uhreja. Työttömille on varattu rooliksi suojella ay-liittojen asemaa ja supistuvan työllisten joukon oikeutta nautiskella oman työnsä ylihinnoittelusta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #28

Ettei vain sittenkin työnantajilla ja 2008 alkaneella pankkikriisillä ja sitä seuranneella lamalla ole jotain tekemistä työttömyyden lisääntymisessä. Johan SDP on vallan mahtava puolue, kun ay-liikkeen avustuksella kykenee ajamaan maan niin syvään rotkoon, ettei yksikään köyhä sieltä ikinä nouse.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

Kysyn vaan, ovatko työttömyys ja lama itseasiassa taistelevan työväenliikkeen SDP:n etu juuri nyt, kun kannatusluvut ovat matalimmillaan koko puolueen elinkaaren aikana ?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #28

"Työntekijä on sidottu tuon valtakoneiston liekaan joka kehittelee vain uusia jäykkyyksiä työmarkkinoille omaa valtaansa pönkittääkseen. Milloin tajutaan ettei kyse ole vain palkasta tai etuudesta johon on oikeus, vaan ennenkaikkea rajoituksesta johon työvoima hirtetään."

Olet ihan oikeassa siitä mitä työmarkkinajärjestöt ovat viime aikoina keskittyneet puuhailemaan, mutta historiallisesti niiden rooli on ollut ihan eri. Tarvitsee olla aika hölmö ja/tai tietämätön kuvitellakseen työläisten asioiden olevan paremmin kokonaan ilman niitä. Käytännössä kaikki empiirinen data osoittaa jotain ihan muuta.

Hierarkioistakin olet ihan oikeassa, työmarkkinajärjestöt ovat demokraattisuudestaan huolimatta hierarkisia. Loppujen lopuksi ne ovat kuitenkin luotu taistelemaan vielä jyrkempää hierarkiaa - pääoman ja omistuksen luomaa hierarkiaa - vastaan, joten toisaalta ne tuovat valtaa lähemmäs ruohonjuuritasoa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #51

" Tarvitsee olla aika hölmö ja/tai tietämätön kuvitellakseen työläisten asioiden olevan paremmin kokonaan ilman niitä. "

Olen samaa mieltä tuosta lauseesta. Mutta tuon lisäksi voi sanoa, että tarvitsee olla aika hölmö ja/tai tietämätön jos kuvittelee meidän elävän vielä 1800 vuosisataa. Puhut aiemmista saavutuksista, mutta eivät ne legitimoi sellaista toimintaa joka on tänä päivänä yleisen edun vastaista. Aikana johon viittaat nykyaika näyttäytyy siltä kuin kaikki asiat olisivat jo ratkaistu ihmisoikeuksia myöten. Tuolloin suomalaisetkin olivat kouluttamattomia ja vaihtoehtoa vailla olevia ihmisiä isäntiensä armoilla ja hyvän tahdon varassa.

Herätys nyt nykyaikaan ja suomalaiseen todellisuuteen jossa maailman koulutetuin kansa ei tosiaankaan ole kenenkään työnantajan vapaasti riistettävissä. Siitä kertoo se ettei kaikki työ ehdoilla millä hyvänsä näytä käyvän kaupaksi.

On aika pöyristyttävää, että ay luo edelleen kuvaa ja oikeuttaa toimintansa sillä, että yrittäjät ja työnjohtajat olisivat tunteettomia ihmishirviöitä jotka vain kärkkyvät tilaisuutta alkaa riistää työntekijöiden oikeuksia.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #54

"Mutta tuon lisäksi voi sanoa, että tarvitsee olla aika hölmö ja/tai tietämätön jos kuvittelee meidän elävän vielä 1800 vuosisataa."

Emme elä siinä suhteessa emme, mutta on turha kuvitella että emme vajoaisi sinne ilman ammattiliittojen ja sääntelyn ylläpitävää vaikutusta. Markkinoiden lainalaisuudet ja omistusoikeuksien hierarkia eivät ole muuttuneet mihinkään. Eivät ihmisoikeudet, hyvinvointi ja työväen oikeudet ole mitään kiveen kirjoitettuja peruuttamattomia asioita, vaan jatkuvan (myös ylläpito)taistelun ansiota.

"Siitä kertoo se ettei kaikki työ ehdoilla millä hyvänsä näytä käyvän kaupaksi."

Ei niin, kiitos sosiaaliturvan, tulonsiirtojen, työmarkkinasääntelyn ja ay-liikkeiden. Jo nyt on valtavat paineet polkea kaikkia alaspäin, eikä ole olemassakaan mitään mekanismia joka muuttaisi asiaa mihinkään myönnytysten jälkeen.

"On aika pöyristyttävää, että ay luo edelleen kuvaa ja oikeuttaa toimintansa sillä, että yrittäjät ja työnjohtajat olisivat tunteettomia ihmishirviöitä jotka vain kärkkyvät tilaisuutta alkaa riistää työntekijöiden oikeuksia."

Kyllä, asia on juuri noin, vaikka yritätkin valkopestä asiaa retorisin keinoin. Omistajien ja työnantajien intresseissä on käytännössä aina minimoida kustannukset, kasvattaa työvoiman tarjontaa ja maksimoida lisäarvo. Ei 1800-luvullakaan poljettu työntekijöiden oikeuksia oikeuksien polkemisen vuoksi, vaan sen oman hyödyn maksimoimiseksi. Luonnollisesti ihmisten terve tunne-elämä ja moraalikäsitys hidastavat(mutta eivät estä, sen ovat esim. Milgramin tottelevaisuuskoe ja Stanfordin vankilatestit osoittaneet) tilanteen lipumista 1800-luvun tilanteeseen, jolloin työntekijöitä asutettiin häkeissä työmaan edessä. Tuokin kuitenkin pätee vain jos työnantaja, omistajat ja työntekijät ovat läheisessä henkilökohtaisessa kontaktissa. Mitä kauemmas työntekijästä päätöksenteko menee, sitä helpommaksi ja kiivaammaksi ilmiö tulee. Hierarkiaketjujen kasvaessa riittävän suuriksi, kaukaisiksi ja jyrkiksi ei ihmisen normaali tunteellisuus enää pelaa. Työntekijöitä ei näe ihmisinä, vaan numeroina.

Hyvä esimerkki samasta ilmiöstä, mutta kuluttajapuolelta, ovat reilun kaupan tuotteet. Tuskin kukaan suomalainen suostuisi ostamaan banaaneitaan naapurissa toimivalta kasvitarhayrittäjältä, joka käyttää aseilla pakotettua lapsityövoimaa niiden kasvattamisessa. Kaupasta se on kuitenkin helppoa ja vaivatonta, ja reilun kaupan tuotteet ovatkin marginaalisen pieni osa kokonaiskulutuksesta. Kun hierarkiaketju ylettyy riittävän pitkälle, ei lopputuloksen kannalta ole juuri mitään merkitystä onko hallitsevan pään ihminen tunne-elämältään terve vai ei. Tuollaisessa tilanteessa se näennäisesti empaattinenkin ratkaisu on kylmän ja tunteellisesti etäisen ajatteluketjun lopputulema. Yksilön syyttäminen tunteettomaksi on siis täysin turhaa ja väärin, eikä siitä ollut edes kyse. Sen vuoksi retoriikkasi ontuu.

ps. En itsekään fanita nykyisiä sosiaalidemokraattisia ammattiliittoja. Pitäisi siirtyä anarkistisiin ammattiliittoihin. En kuitenkaan voi kieltää etteivätkö nykyisetkin olisi tuhansia kertoja parempia kuin elämä ilman niitä tai mitään korvaavaa.

Käyttäjän RamiErnen kuva
Rami Eränen

Moni muuttaa toiselle paikkakunnalle työn perässä, moni matkustaa 5 pv viikossa töiden perässä, toisilla työmatkat kestävät viikkoja. Ei ole mielestäni kestävä perustelu että ei voi mennä kaupunkiin joko työmatkustamalla taikka väliaikaisesti asumaan.

Itse asian ydin eli se että käteen jää tuilla enemmän kuin töissä ollessa
on mielestäni se suurin epäkohta. Joko tulonsiirrot on liian suuret tai
palkka liian pieni. Veikkaan ensimmäistä.

Lisäksi kaikilla on mahdollisuus miettiä etätöitä ja sen tuomia mahdollisuuksia (jos ei ole fyysinen työ taikka sellainen palveluammatti joka vaatii paikallaoloa).

Yrittäjyyttäkin olisi syytä miettiä vakavasti sillä meillä on liian vähän yrittäjiä ja nykyisistäkin aika moni siirtyy eläkkeelle lähiaikoina ilman seuraajaa.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kyllä toki, tämä oli vain ajattelemaan herättävä esimerkki. Ja jos tässä työtön on 600 euron työmarkkinatuella ja puoliso töissä, niin muita tukia ei välttämättä saa. Sanoisin, että siinä tapauksessa perheen tietoinen valinta on se, että vähemmälläkin rahalla tulee toimeen.
Etätyöhön eivät valitettavasti kaikki työnantajat kannusta. Itsekin istun toimistolla, vaikka voisin tehdä kotoakin käsin näin kesäaikana. :)
Yrittäjyys ei ole helppo tie. Olen itsekin monta kertaa harkinnut, mutta myönnän, etten uskalla. Esim. täällä Oulussa ict-alan työttömyys on suuri ja juuri tämän päivän tieto Oulun työttömyys 19 %. Ohjelmistoyrittäjien palkkiot on jo poljettu niin alas, ettei hommalla elä. Toki jotkut onnistuvat, ja siihen tulee pyrkiä ja kannustaa. Ja on selvä, että yhteiskunta on menossa yrittäjämäisempään suuntaan, jota pidän hyvänäkin asiana.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

R.E:"Itse asian ydin eli se että käteen jää tuilla enemmän kuin töissä ollessa on mielestäni se suurin epäkohta"

Ja omasta mielestäni se suurin epäkohta on se, ettei niitä töitä joiden perässä matkustaisi ole tarjolla. Lisäksi iso epäkohta on nämä syyllistäjät, jotka sitä mieltä että työttömien pitäisi mennä töihin, ymmärtämättä ollenkaan realiteetteja.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Niinpä!. Milleköhän paikkakunnalle sitä pitäisi töihin matkustaa jossa ei olisi jo omia työttömiä tarpeeksi?.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokaisella pitäisi olla oikeus työhön. Ennen se oli perustuslakiin kirjattu.
Itse olen ollut velvoitetyöllistettynä sekä valtion että kunnan työpaikoilla mikä auttoi saamaan vakituisen työpaikan.
En usko, että palkaton vastiketyö olisi kovin merkittävä meriitti cv:ssä.

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Tukien pienuutta tai suuruutta on turha miettiä, samoin kuin palkkojen tasoa. Elämisen kulut(ja nyt puhutaan asumisesta, ruoasta ja liikkumisesta) ovat Suomessa vain liian korkeat.

On hieman älyvapaata muutoinkin ajatella yhteiskunnan toimivan nykyään jollain "ora et labora"-periaatteella, jossa vain oma halu ja ahkeruus tuo vaurautta. Meillä saattaa olla paljonkin työpaikkoja auki, mutta erikoistuneessa yhteiskunnassa on aika vaikea laittaa muuraria museon amanuenssiksi tai lähihoitajaa vetämään rakennussähköjä. Sama pätee maantieteelliseen jakoon työpaikat/työntekijät -> jos ei ole, ei ole. Ei ihmistä voi ajatella työvoimana, joka hylkää kaiken vaikka kuukauden välein siirtyäkseen ympäri Suomea lapioimaan sontaa. Varmasti heitäkin tosin on, mutta lähtökohtana se on vähän heikko.

Pekka Pylkkönen

"Köyhien" pitää myös tajuta että normaali palkkatyöläinen joka joutuu maksamaan kaiken omasta pussista ei ole sen vauraampi kuin sossun asiakaskaan. Sossusta saa tosiaan vain sen 485€ kuukaudessa. Unohdetaan vain aina mainita että asuminen, terveydenhuolto, lasten päivähoito, sähkö, vesi, kotivakuutus, tarpeelliset kodin tavarat, romanihameet, erektiolääkkeet, silmälasit, lasten harrastukset jne maksetaan siihen päälle.

Kaikkein vastenmielisintä on valitus siitä että perusturva olisi jotenkin pieni. Se ei tosiaan ole sitä. Ehkä jotain opintoetuuksia lukuunottamatta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pekalle sen verta tiedoksi, että sossusta työtön ei välttämättä saa yhtään mitään, jos ei huomioon otettavat menot ylitä tuloja. Tämä tilanne tulee esimerkiksi helposti, kun toinen osapuoli töissä, vaikka olisi osa-aikaisesti pienellä palkalla ja asutaan omassa kämpässä.
Ei siis ole mitään sellaista "sossua", mistä käytäisiin vain hakemassa tuo 485€ ja siihen romanihameet päälle.

Ja vastenmielistä tahi ei, niin Euroopan neuvosto antoi huomautuksen maamme liian pienestä perusturvan tasosta.

PS edelleenkin..tervetuloa meidän tuilla loisivien joukkoon..meillä on seinät leveellä ja katto korkeella. Kun sillä tuella muutaman vuoden _itse_ elää, niin voi tehdä jotain huomioita siitä, eikä tarvitse olla vaan näiden nettitietojen varassa.

Pekka Pylkkönen

En minä pidä (juuri) ketään loisina. Se että sosiaaliturva on korkea ja passivoiva ei ole tosiaankaan saajan vika. Sen sijaan sosiaaliturvan tasosta valittajia en ymmärrä. Taso on ihan sitä samaa mitä iso osa työssäkäyvistä saa. Ja tähdennetään nyt että vain silloin kun henkilö saa kaikki hänelle laillisesti kuuluvat tuet.

Tuo nootti perusturvan tasosta koski yksittäisiä etuuslajeja. Hyvin harva suomalainen työtön saa vain yhtä etuutta. Kokonaisuutena sosiaaliturva on erittäin antelias ja samalla monimutkainen.

Ei meillä jää sossun hyväksymien menojen jälkeen näppiin joka kuukausi sitä mitä sossun mukaan pitäisi jäädä edes tilanteessa jossa palkansaajia on kaksi, toinen lähellä mediaanipalkkaa ja toinen pienipalkkainen ja osa-aikainen. Esimerkiksi lapsesta saatavat tuet, kun laskee päivähoitomaksut mukaan, tekevät jo todella ison potin rahaa. Sillä elää melko mukavasti silti.

Tervemenoa kokeilemaan pienipalkkaisen hommia. Äläkä valita ettei ole töitä, perusta yritys!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #32

P.P:"En minä pidä (juuri) ketään loisina.."

Kyllä se sieltä rivien välistä aina yleensä tulee, vaikkei sitä kenties itse enää huomaakaan.

Kuten useimmiten..kirjoitan asioista joista itse jotain ymmärrän, tahi mielummin vielä niin, että itsellä kokemusta. Minä olen siis yksi näistä "hyvin harvoista suomalaisista", eli saan pelkkää työmarkkinatukea. Sen lisäksi perheessämme tuloja osa-aikainen kaupan kassa, jonka viikkotunnit vaihdelleet 4n-40n välillä.

Muista nyt siis, että me kaikki emme saa romanihameita, meillä ei ole lapset päivähoidossa sillä välin kun itse bingossa, emme myöskään saa silmälaseja, ja olemme myös kokeilleet pienipalkkaisen hommia, ennen kuin tullut potkut.

PS ja vaikka sanonut sen ennenkin, niin sanon vieläkin..työttömän ja työntekijän tienesteissä vielä se ero, että se pienipalkkainen kartuttaa eläkettään, työtön ei sitäkään.

Ja me ei voida kaikki perustaa yrityksiä, vaan jonkun tarvitsisi palkata niitä työntekijöitä. Nyt on vaan yrityksissä meininkinä että palkkaa ei haluttaisi maksaa yhtään, vaan työntekijät tarttisi saada yhteiskunnan kustantamina. Uutena trendinä ollut nyt tapetilla nämä sivarit..voittaa mamut kielitaidon(kotimaan) puolesta yleensä ja muutenkin saattavat olla helpompia koulutettavia. Ikävää vaan se, ettei saisi käyttää sellaisissa töissä mistä voisi jotain työnantajakin tienata. No, eiköhän siihen joku muutos tule, kun kokoomus pääsee taas hoitamaan asioita.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #58

" Ja me ei voida kaikki perustaa yrityksiä, vaan jonkun tarvitsisi palkata niitä työntekijöitä. "

Kyllä me kaikki voisimme perustaa yrityksen. Y-tunnus pitäisi saada jo synnytyslaitokselta henkilötunnuksen lisäksi.

Monet ratkaisevat ongelmansa juuri siten, että alkavat myydä työtään paremmalla liksalla pienempinä siivuina useammalle taholle. Hinnan voivat määrittää itse sen mukaan mikä on kysyntä. Ei pitäisi olla mahdotonta kenellekään, ja itse asiassa olisi parempi jos kaikki myisivät palveluitaan yrityksensä kautta. Pääsisimme eroon ay-koljatin tyranniasta ja pakottamasta "sopimuksesta".

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä vaikeassa työttömyystilanteessa on erikoista, että suomalaisilla marjanpoimintayrityksillä on varaa tilata tänne kylmään ja sateiseen pohjolaan satoja poimijoita ikuisen kesän Thaimaasta ja sotaisessa sekasorrossa elävästä Ukrainasta.

Marjanpoiminta on ilmeisesti niin kovaa ja huonosti palkattua työtä, että se ei näillä ehdoilla kelpaa suomalaisille. Tämä on osoituksena siitä, että mikä tahansa työ millä tahansa palkalla ei kelpaa suomalaisille. Eikä sen tarvitsekaan kelvata.

Olisiko meidän syytä käyttää enemmänkin hyväksemme kansoja, joille sellainen työ kelpaa? Vai olisiko meidän syytä alkaa vaatia parempia työehtoja myös vierastyöläisille?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllähän käytämme, suuri osa kulutustavaroistamme tuotetaan työvoimalla joiden olosuhteet ovat pahemmat kuin orjuus. Usein myös käytetään lapsityövoimaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Joillakin marjanpoimijoista on palkan lisäksi motiivina yleensäottaen pääsy Schengen-alueelle ja elämäntilanteesta riippuen oleskelu- ja työlupien tai turvapaikan haku. Kuten Välimerellä vallitsevasta tilanteesta tiedämme, monille kolmannen maailman maiden passin omaaville tai niissä asuville ei oikeus ylittää raja Euroopan Unioniin ole itsestäänselvyys, vaan sitä varten voi joutua tarttumaan mihin tahansa tilaisuuteen. Onko tutkittu sitä, moniko marjanpoimijoista ei palaa täältä suoraan kotimaahansa, vaan jatkaa esimerkiksi Ruotsin kautta Saksaan?

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Oletteko nähneet näitä poimintapaikkoja Te-toimiston sivuilla? Ne työttömät, jotka asuvat lähellä marjamaita, kyllä poimivat marjoja myyntiinkin. Heidän ei välttämättä kannata poimintafirman kautta tehdä tätä, vaan myydä marjat suoraan. Mikä on ihan oikein.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.U;"Marjanpoiminta on ilmeisesti niin kovaa ja huonosti palkattua työtä, että se ei näillä ehdoilla kelpaa suomalaisille."

Tiedä miten nämä sateet ja ikuiset kesät tähän liittyy, mutta se mikä kannattaisi ottaa aina huomioon, on se että thaimaalainen tienaa täällä kuukauden/parin aikana yleensä reilun vuoden palkan, jos verrataan kotimaansa palkkoihin. Se voipi olla se pihvi tässä asiassa.
Jos näin olisi kotimaisenkin poimijan kohdalla, niin uskoisin että metsässä olisi liikettä enempi.
Eipä silti, toki näin työttömänä jokunen tonttu on iso raha itsellenikin..valitettavasti vaan puuttuu ne kuljetukset marjametsiin ja muut "avustukset", jotka näille thaipoimijoille järjestyy.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tässä vaikeassa työttömyystilanteessa on erikoista, että suomalaisilla marjanpoimintayrityksillä on varaa tilata tänne kylmään ja sateiseen pohjolaan satoja poimijoita ikuisen kesän Thaimaasta ja sotaisessa sekasorrossa elävästä Ukrainasta.

Marjanpoiminta on ilmeisesti niin kovaa ja huonosti palkattua työtä, että se ei näillä ehdoilla kelpaa suomalaisille. Tämä on osoituksena siitä, että mikä tahansa työ millä tahansa palkalla ei kelpaa suomalaisille. Eikä sen tarvitsekaan kelvata.

Olisiko meidän syytä käyttää enemmänkin hyväksemme kansoja, joille sellainen työ kelpaa? Vai olisiko meidän syytä alkaa vaatia parempia työehtoja myös vierastyöläisille?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Jos siis pitää parempana olla kotona niin miten niin on kyse "työttömyyspäivärahan poisottamisesta".
Näköjään meiltä kaikilta "otetaan jotain pois."
Keskustelu on jotenkin nyrjähtänyt.
Pitäisikö minun haluta, ettei minulta "oteta mitään pois"! Ei mitään etuja, vaikkei minulle oikein kuuluisikaan tai yhteiskunnalla varaa maksaakaan.
Ja hyvä, että tuottavat ne marjanpoimijat muualta. Ettei vaan tarvi itse lähteä...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Perustoimentulossa otetaan huomioon hyväksyttävät kustannukset. Asuminen, vesi ja sähkö (yläraja), kotivakuutus. Sairaanhoitokustannukset ja reseptilääkkeet. Silmälaseihin ei välttämättä saa apua kuin yksiin laseihin joka toinen vuosi. Lastenharrastuksista hyväksytään yksi harkinnanvaraisesti. Muuhun elämiseen pitää jäädä 485€
Tästä maksat kaikki muut kulut, Nettimaksut, puhelinlaskut, liikkumiseen, vaatehuolto, kodinkoneet, henkilökohtainen hygienia, ruoka, virkistys. ym.

Netti ja puhelin on tänäpäivänä aivan pakollisia menoja, ne vaaditaan jo työpaikkaa hakiessa sekä asioimisessa työvoimatoimistossa. Niiden kulut on helposti 60€ kuukaudessa, jäljelle jää 425€ (14€ päivä..)

Tästä voi itse kukin miettiä onko tämä rahasumma kuinka riittävä?

Eripaikkakunnilla on eroavaisuuksia harkintakohtaisen tuen myöntämisille vielä, mutta kun vuoden 2017 alusta kaikki perustoimeen liittyvät tukiasiat siirtyy kelan hoidettavaksi, tasaantuu käytäntö ympäri maan samansuuntaiseksi.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

" Silmälaseihin ei välttämättä saa apua kuin yksiin laseihin joka toinen vuosi."

Että vain yhdet silmälasit ja vain joka toinen vuosi! Kuinka usein niitä sitten pitäisi saada? Ehkä pitää itsekin siirtyä tuonne tukipuolelle.

Pekka Pylkkönen

Silmälasit saa 1) kahden vuoden välein ja 2) aina kun lääkäri katsoo uudet lasit tarpeellisiksi.

Eikä siinä mitään, se on ihan hyvä että ihmisillä on näkökyky olemassa. Se vain aina unohdetaan että tuollaisetkin melko kalliit asiat ovat pienipalkkaisen itse maksettava kun jotkut saavat ne ilmaiseksi.

Kari Kinnunen

Noh, me elämme yhteiskunnassa jossa pidetään ihan luonnollisena asiana ja peräti ihmisoikeutena, ettei tarvitse itse maksaa kakkuloitaan.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Niin tarpeita kun on monenlaisia, joku tarvii luku sekä kaukolasit, tai lähi lasit. Joillakin silmäsairaus vaatii absortio tai fotografiset lasit. Tai jotkin muut erikois silmälasit sairaudesta riipuen lasien uusimistarve voi olla jopa kerran vuodessa, miten sairaus etenee.

Sairaanhoitopiiri avustaa silmälasien hankinnoissa tuloista riippumatta joka viidesvuosi. Tämä edellyttää että henkilö on luokiteltu näkövammaiseksi ja hänen haitta aste on kyllinkorkea, Samalla silmälaseihin on määritelty laatu ja hintakatto minkäverran niihin voi saada avustusta.

Minä olen näkövammainen, käytössäni on neljät eri lasit kokoajan, saan tukea sairaanhoitopiiristä joka viidesvuosi yksiin laseihin. Käyttämieni lasien hinnat ovat 900€ kappale kaksien lasien osalta, kaksi muuta maksavat noin 350€ kappale. yhteensä (2500€) vuosi

Kysyin saisinko avustusta perustoimentuesta silmälaseihini. Vastaus en, koska olen näkövammainen ja saan avustusta sairaanhoitopiiristä.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Kiitos asiallisesta kirjoituksesta kannanotosta todella tärkeään asiaan.

Kirjoitat: "Työministerille ja hallitukselle pitää nyt saada painetta. On hyvä, että rakenteellisia uudistuksia suunnitellaan. Mutta nyt tarvitaan ensiavuksi mm. palkkatukimäärärahoja, jotka tulee saada lisäbudjettiin. On erinomaista, kuinka Yle nosti eilen työttömyysteeman monipuolisesti esille.

Asiasta pitää puhua ja toimia sekä lopettaa työttömien syyllistäminen. Syyllistämisestä kärsivät kaikki työttömät. Ei työhaluinen aina saa töitä. Omana esimerkkinä voin mainita, että korkeakoulutettuna en kelvannut henkilöstövuokrausyritykselle kaupan kassaksi."

Voin vakuuttaa että tulen esittämään lisämäärärahoja, myös muualle kuin Salon seudulle. Minä en kuitenkaan rahoista yksin päätä. Painetta itselleni tulee siitä, että tiedän mikä on tilanne joka puolella maata.
YLE nosti esille merkittävän asian ja siitä kiitos. Olen aivan samaa mieltä, työttömyys on aniharvoin työttömäksi jäävän omaa syytä. Syyllistämiseen ei pidä ryhtyä vaan oikea kysymys on mielestäni se, onko työttömyyden hoitaminen ajan tasalla? Ei ole.

Kuten julkisuuteen totesin, järjestelmä joka ei kannusta vaan passivoi on kestämätön. Ei ole olemassa yhtä tai kahta keinoa puuttua ongelmiin, tarvitaan paljon keinoja. Osa on kolmikantaisen valmistelun vaatimaa, osa muuta.
Hetkessä ei saada aikaiseksi muutoksia, mutta suunnan pitää muuttua.
Jos käytämme työttömyyden hoitamiseen luokkaa 5 miljardia per vuosi, ja siitä vain 10% menee aktiivitoimiin, niin eikö tähän pidäkin puuttua? Kyllä. Ja sitä hallitus nyt tekee.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kiitos Jari!

Minulta kysyttiin eilen, olisiko minulla esittää keinojakin. Olen niitä nyt pohdiskelemassa ja aion ne kirjatakin. Toimitan sitten sinullekin! Hyödynnän tässä myös asiantuntija-apua.

Kari Kinnunen

Ei ehkä kuulu asiaan vaan kerronpa.
Tuossa viime vuoden loppupuolella päätin, että nyt piisaa. Vein 'oman' vetoauton takaisin kauppaan.
Ilmoittauduin kaiken taiteen sääntöjen mukaan työkkäriin ja tuumasin, että olenpahan syrjäytyneenä vaikka kevääseen saakka. Törkeää pyrkimystä yhteiskunnan hyväksikäyttöön toki. Vaan olen jokusen veroeuron maksanutkin. Esimerkiksi joka kerta kun olen tankannut 700 litraa dieselöljyä. Ja lienen jokusen Norjan kruununkin maahan tuonut. Se siitä.

Eihän tämmöinen onnistu. Viikon verran ehdin saunoa ja räkiä kattoon, niin jo tuli työkkäristä kuponki jotta tonne töihin. Se siitä makaamisesta. Ehdotettu homma oli kuitenkin kohden hanurista, etten viittiny edes ottaa yhteyttä.
Sen sijaa soitin kaverille ja totesin, että tuun sulle duuniin.

Yhteiskunnan rahoille makaaminen loppui ennenkuin alkoikaan.

Mitä tällä koitan sanoa? Koitan sanoa, että olen edelleen sitä mieltä, että kyllä tekevälle töitä on. Ihmetellessäni, että eikö tosiaan ole reissuun lähtijöitä. Todettiin, että onhan noita. Vaan heti kun puhutaan vaikka kuukaudesta maantiellä niin kiinnostus lopahtaa.

Voisiko monesti muillakin aloilla olla työllistymisen esteenä jonkinasteinen kermaperseisyys? Ei voida vaikkapa lähteä viikoksi duuniin majoittumaan kimppakämpässä ja sitten viikonlopuksi kotiin.

Ja sitten tietysti asenne. Aikoinaan työnantajana minua otti suunnattomasti päähän nämä joille kaikki koiranäyttelyt olivat syy olla lähtemättä keikalle. Asiahan nyt kuitenkin on niin, että ilman sitä duunia tyypillä ei olisi varaa edes niihin koiriin.

Kyllä se nyt vain niin tuppaa olemaan, että työ on elämän ihan ensimmäinen edellytys. Työstä syntyy sitten ne muut Kivat Asiat.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Pitäisi löytää n.350000 kaveria jolle soittaa!.

Kari Kinnunen

Ai? Ja sullako ei omalla alallasi ole muodostunut 'verkostoja'?

Tottakai puhun omasta puolestani. Olen ns. hanttimies. Joskus vain olen hoitanut hommani siten, että hanttimiehen taidoillani on kysyntää.

On kyllä aivan totta, että työllistyminen näissä hanttihommissa on pirun vaikeaa ellei ole niitä kavereita.

Ja tosiaan en osaa puhua kuin kuskien paskaduuneista, koska muista ei ole kokemusta.

No, OK. Olin aikoinaan automaatiosuunnittelussa. Vaan rekkaa ajáminen on kivempaa ja saa oikein palkkaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #64

K.K:"Vaan rekkaa ajáminen on kivempaa ja saa oikein palkkaa."

Tarviiko siinä osata jotain, vai riittääkö kun soittaa kaverille ja sanoo et mä tuun sulle duuniin?

Kari Kinnunen Vastaus kommenttiin #66

Ei varmaankaan tarvitse. Koko kuljetusalahan on silkkaa hanttihommaa.

Heh. Valovuosia sitten kun kävin rekkakurssin pidin tätä ihan ammattimiesten työnä. Minut eräs akakoominen yhteiskuntataiteilja onneksi palautti paikalleen.

Kysymällä; "OK, ajat autoa, mutta onko sulla jokin oikea työ".

Vastau kysymykseesi. Ei kai tässä vuonoilla tarvi mitään osata. Turhia ukkoja ollaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #64

Yleisesti ottaen pulaa on työpaikoista. Muuten meillä ei olisi 300-500000 työtöntä.

Charles Town

Kissani nimi on Bruno. Niin kauan kun muistan, se ei ole syönyt kuumaa ruokaa, vaan kiertää kuppia kunnes ruoka on jäähtynyt.
Suomessa työttömyydestä ja työttömistä puhutaan ja kirjoitetaan pääsääntäisesti samalla tavalla kuin Bruno kiertää kuppiaan. Kukaan ei uskalla sanoa, mitä todella ajattelee. Keskustelu on latteaa, jopa epärehellistä.

Muuttamatta nykyistä työttömyysturvaa ja meidän kaikkien asennetta työhön, Suomessa jatkuu korkea työttömyys vielä pitkään. Työttömyysturvan tulisi olla sen tasoinen, ettei se kannusta jatkamaan työttömänä olemista.

Järkikin sanoo, että työttömän tulisi hyväksyä tarjottu työ, ehkä harvoin poikkeuksin, ja myös liikkua työn perässä. Ei elämä ole reilua eikä koskaan tule olemaankaan. Iso osa ansiosidonnaisesta tuesta tulisi kohdistaa työn saannin edellytysten parantamiseen eikä suoraan työttömälle. Helpotettakoon liikkuvuutta, tuettakoon asunnon ja koulun vaihtamista, nostettakoon kaikkien itsetuntoa "Ei työ ihmistä pahenna"-kampanjoilla jne.jne. Nostettakoon työ Suomessa kunniaan.

On turha väittää, etteikö moni Suomen työtön ole sitä omasta halustaan. Sehän on nyt vaihtoehdoista edullisin. Kun tähän uskalletaan puuttua oikeasti, syntyy Suomeen kansanliike. Työttömät alkavat liikkua entsiessään työtä. Marjojen ennätyssato poimitaan omin voimin ja tuhannet ulkolaiset marjurit palaavat kaukomaihinsa. Työttömyysaste laskee.
Monet entiset työttömät tienaavat vähemmän kuin työttöminä, mutta tienaavat ja siten osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon.

On lapsellisten pilvilinnojen rakentelua puhua kansalaispalkasta tai ilmaisesta tästä, tuosta ja muusta. Nyt olisi keskityttävä työajan lisäämiseen, saavutettujen etujen leikkaamiseen, eläkeiän nostamiseen ja ennen kaikkea työn, kaikenlaisen työn, arvostamiseen ja tekemiseen. Helppoa se ei kaikkien lihavien vuosien jälkeen ole, mutta missä sanotaan, että elämän tulisi olla helppoa. Kreikkalaisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomalaisia. Valitusten tulisi kuulua nyt muualla, ei meillä. Jottei jouduta pakon eteen.

Suomen ammattiyhdistysliike on ehkä asiasta eri mieltä, eikä se enää ihmetytä. Juuri ammattiyhdistysliike, joka oikein toimiessaan on kaikkien etu, on Suomessa jo pitkään kaivanut kuoppaa, ei joka toiselle, vaan jokaiselle. Johtaja toisensa jälkeen esiintyy nyt julkisuudessa kukkona tunkiolla Armani-puvussaan, kädet taskuissa vastustaen hallitusaparan yrityksiä nostaa Suomi suosta. Ken tämän pystyy muuttamaan, pelastaa meidät kaikki ankeilta ajoilta. Hyvä Suomi!

Jyrki Paldán

"Muuttamatta nykyistä työttömyysturvaa ja meidän kaikkien asennetta työhön, Suomessa jatkuu korkea työttömyys vielä pitkään."

Kokeileppas esittää tarkastelua kestävä kausaalisuhde työttömyysturvan tason ja työllisyyden välille. Tai edes merkittävä korrelaatio. Kissa-anekdootit toimivat ehkä lastentarhassa ja saarnatessa dogmaattisille fanaatikoille, mutta ketään muuta ne tuskin vakuuttavat.

"Järkikin sanoo, että työttömän tulisi hyväksyä tarjottu työ, ehkä harvoin poikkeuksin, ja myös liikkua työn perässä."

Niin sanoo myös Suomen sosiaaliturvaperusteet. Kolmen kuukauden ajan työtön voi jättää muun kuin oman alan työn vastaanottamatta, mutta sen jälkeen lähes minkä tahansa(tietyin rajoituksin) työtarjouksen hylkääminen aiheuttaa karenssin.

"On turha väittää, etteikö moni Suomen työtön ole sitä omasta halustaan."

No sehän on mielenkiintoista että ihmisten työhalut korreloivat lähes 1:1 lamojen ja taantumien, tai vaikka esimerkiksi Nokian työllistämiskyvyn mukaan.

"Monet entiset työttömät tienaavat vähemmän kuin työttöminä, mutta tienaavat ja siten osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon."

Työ, jolla ei elä mutta jota on pakko tehdä nälkäkuoleman uhalla on nälkäorjuutta. Siirryttäisiin mielummin ihan oikeaan orjuuteen, se on inhimillisempää. Silloin sentään omistajilla olisi edes vastuu orjiensa hyvinvoinnista.

Hannu Töyri

Suurin osa tuntemistani työttömistä on sitä omasta halusttaan

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minulla ei ole syytä epäillä tuota toteamustasi, mutta todennäköisesti nuo tuntemasi työttömät kuuluvat "alempiin sosiaaliryhmiin" ja ovat sinkkuja. Keskiluokkaisten tai hyvin toimeen tulleiden äkillinen työttömyys on tilanne, jossa työttömäksi joutunut etsii suorastaan epätoivoisesti uutta mahdollisuutta ja niitä mahdollisuuksia voi etsiä vain kapealta työmarkkinasektorilta, koska heidät mielletään ylikoulutetuiksi tai vankan CV:nsä vuoksi muutoin epäsopiviksi pienemmän vastuutason tehtäviin. Heidän kohdallaan myös tulotason romahtaminen aiheuttaa eniten muutoksia elämän puitteissa ja arjessa.

Hannu Töyri

Kyllä kuuluvat. Olin aikoinaan CAD-kursilla jossa valtaosa oli korkeammin koulutettuja Dip. ins. arkkitehti, sis arkk jne. he etsivät työtä tosissaan. On sitten myös tämä ansiosidonnainen, joka pitää hyvin myös keskiasteen koulutetut pois työmarkkinoilta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Olin työssä jossa minulla oli 34000€ vuosipalkka,(16,60€/h) yritys lopetti toimintansa ja koko henkilökunta 18 työntekijää irti sanottiin.

Hain uutta työpaikkaa 3kk ja kahdenkymmenen hakemuksen jälkeen tuli yhdestä paikasta kutsu työhaastatteluun. Kävin haastattelussa ja kieltäydyin vastaan ottamasta kyseistä työtä.
Kyseinen työ oli vaatimukseltaan täysin saman arvoista kuin edellinenkin työni, mutta palkka olisi ollut 20400€ vuosi(10€/h) Minulla oli taustalla 4v ammatillinen koulutus ja koneautomaatio teknikon koulutus, sekä lähes 30v kokemus alalta.
Palkka mikä minule luvattiin, oli vain juuri ja juuri yli alan työehtosopimus minimipalkan, eli sama palkka mikä maksetaan juuri ammattiopistosta valmistuneelle henkilölle, joka ei käytännössä vielä ole ammattilainen.
Ilmeisesti minun olisi pitänyt tyytyä 60% pienempään aikaisemmin saamaani palkkaan, ja tyytyä siihen että sain töitä.
Ansio sidonnaiseni oli 50% aikaisemmasta palkastani.

Ei en tyytynyt, ja viikon päästä löysin työpaikan jossa minulle maksettiin saman tasoista palkkaa mikä minulla oli ollutkin aikaisemmin.
Tätä työtä tein siihenasti (2v) kun nyt vuosi sitten jäin työkyvyttömyys eläkkeelle näkövammaisuuteni takia.

Mielestäni joskus on ihan oikeutettua olla ottamatta vastaan ihan mitätahansa tarjotaan, tuskin monikaan ammattimies kovinkaan helpolla menee vastaaviin töihin 60% pienemmällä palkalla, mitä aikaisemmin on saanut samasta työstä.

Tällainen menetelmä on tänä päivänä ihan käytäntö, kun vanhempi ammattimies hakee töitä, hänelle tarjotaan sitä samaa alkupalkkaa, minkä saa ammatikoululainenkin.

Jos joku on sitämieltä että tämä suunta on oikea, niin ainahan voi aamulla mennä työnantajan puheille ja vaatia että palkkani lasketaan 10€ tunti, siihen samaan mitä luvataan uusillekkin työntekijöille.

Karille, kuten aikaisemmassa kommentissani käy ilmi. kyllä minä maksan kakkulani itse...

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Antti Rinne esitti upean ratkaisun työllistää työttömät hyvinvointipalveluihin TESsin mukaisella palkalla osa-aikaisesti, työmarkkinatuen kokoisella summalla. Suurimmalle osalle matalapalkkaisia se tarkoittaisi 50% työajasta. Kirjoitin hänelle tänne Usariin vastineen, jossa esitin lisä-ehdotuksen.
- Tuon työn pitää olla pienen palkkatason takia niin lähellä kotia ettei tulonhankkimiskustannuksia tule, eli uusia tehtäviä sitten luodaan ellei mitään sopivaa ole muuten tarjolla
- Kaikilla olisi tämän työn lisäksi mahdollisuus työllistyä yksityisillä markkinoilla perusverokortilla, mikä taas tukee pienyrittäjien tarvetta keikka- ja ruuhka-aika apuun sekä sijaisuuksiin ja lisää duunarin tuloja. Myös kokonaan työllistyminen yksityiselle olisi sijaisuuksien kautta helpompaa ja riskittömämpää molemmille osapuolille.
Antti Rinteen ajatuksella saataisi kaikki koulutettu työvoimaresurssi käyttöön ja työmarkkinatuesta tulisi vastikkeellinen perustulo, joka kerryttäisi eläkettäkin.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kyllä, hyvä juttu. Tuo eläkeasia on tärkeä huomio, sillä muuten meillä on kahden kastin ihmisiä: toinen ryhmä palkatonta työtä tekeviä ja kuitenkin huonomman eläkkeen saavia.

Kari Kinnunen

Heh, tän täytyy olla jo huumoria. Oikeastiko uskot, että meidän ikäluokat mitään eläkettä tulevat saamaan?

Noh, demari kai uskoo Jolulupukkiinkin. ;)

Mites ajattelit p-aukisen maan makselevan eläkkeitä?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"On hyvä, että meillä on ansiosidonnainen päiväraha. Muutoin köyhyysongelma räjähtäisi käsiin ja viimeinenkin ostovoima menisi." Äskeistä lausetta voisi jatkaa: tai sitten suomalaiset tekisivät (joutuisivat itse tekemään) itse myös ne vähempiarvoiset työt, eikä meidän tarvitsis haalia tänne kaiken maailman väkeä tuolta maailman turuilta, tekemään hanttihommia.
Tämä työperäinen maahanmuutto on suurelta osin, ainakin matalapalkka-aloilla,
ihan oman atyövoimapolitiikkamme tehottomuudesta johtuvaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Devalvation puute näkyy.
Nyt eletään sitä hintatasoa kun kun vielä työssä olevien varaan on luotu.
Ennen euroon liittymistä sitä epäiltiin mutta ei ole osattu kohtuutta jossa kaikki pysyisivät mukana.
Ihminen ei ole koskaan kohtuullinen yllätys,yllätys.
Jos tätä kauan jatkuu niin Väyrynen voittaa!

Merja Hankala

Minä haluaisin tietää, että mistä tuista te kaikki puhutte. Ansiosidonnaisella ollessani saan noin 900 euroa käteen. Kauhulla odotan kun reilun puolen vuoden päästä tipun peruspäivärahalle - minulle ei tule mitään tukia sen lisäksi. Minun tukiverkoston muodostaa muutama koira - ne on se verkosto, joka minua kuuntelee ja huolestuu, kun vaikerran taloudellista & terveydellistä tuskaa ja työnsaannin vaikeutta, ne seuraavat ja yrittävät ymmärtää hysteerisiä itkukohtauksia. Työttömyysturvalla elän; maksan ruuan, koirien ruuat , molempien terveysasiat, silmälasit, vaatteet, auton, puhelimet, vakuutukset, sähkön ja muut laskut - minun on unohdettava sosiaalinen kanssa käyminen - ravintolat, uiminen, squash,teatteri, konsertit, matkat - kaikki se, joka normaaliin elämään ja mielenvirkistymiseen kuuluu, sillä siihen ei todella ole varaa budjetissa.
Kolme vuotta sitten en uskonut joutuvani jälleen pitkäaikaistyöttömäksi, työelämä näytti valoisalta, mutta tässä sitä ollaan. Kaupungin rekryllä on numeroni, hain alani työpaikkaa kaupungilta ( täyttävät paikat kerran vuodessa) - 50 avointa paikkaa, hakijoita 465, joista päteviä 357 + 7 siirtoa -> en päässyt edes haastatteluun, naapurikunnassa oli yksi paikka avoinna ja 125 hakijaa, ilmoittauduin hakemaan lyhyitä sijaisuuksia - minnekään en kelvannut, hain Te-keskuksen avoimia paikkoja - pääsin haastatteluun, kysyivät jo ensimmäisen puhelun aikana startti ja muuta tukea, mutta ei ole, kun omaan tuon ammattitaidon ja haastattelua seuraavalla viikolla tuli postissa kehotus hakea kyseistä paikkaa.
Jaa niin vai,että työn perässä pitäisi muuttaa - ei ole varaa muuttaa tästä asunnosta minnekään. Joskus mietin uutta ammattia - ei ole kuitenkaan rahaa varastossa koulutusmenoihin. Oman alan kursseja olen käynyt toivossa, että ne auttaisivat saamaan töitä - eivät ole auttaneet.
Työeläke kasvanut vuosien aikana jo 200 euroon - tulevaisuus ei naurata!
Toki tiesin aikoinaan itsekin ihmisen, joka kymmenen vuotta sitten osasi hyväksi käyttää järjestelmäämme, mutta minulta taito ja rohkeus puuttuu. Hän ilmoitti, että silloisesta (en muista mitä se päiväraha silloin oli varmaan jotain 300-400 euroa) päivärahasta hänelle jäi jopa säästöön rahaa, selvisi, että sossu maksoi asunnot ja muut menot (ainakin hänen sanojensa mukaan). Yhdessä asiassa hän oli oikeassa; "Sä olet liian kiltti ja siksi sinut jätetään aina varjoon".

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Juuri ne hyväksikäyttäjät ovat paljolti pilanneetkin tämän järjestelmän. Nyt olet tämän tukiverkoston silmissä niin kauna syyllinen, kunne toisin todistat, vaikka se kaiken järjen mukaan pitäsi olla päin vastoin. Suurella mekkalalla sieltä voi jotain saada tai huijaamalla kyllin röyhkeästi, mutta siihen pitää olla kyllä je hyvin kouluttautunut.

Käyttäjän TerhiMustakangas kuva
Terhi Mustakangas

Kiitos sinulle Merja kommentistasi! Kaipasinkin tähän keskusteluun enemmän työttömien näkökulmaa. Tuo tonnin kieppeillä oleva päiväraha on juuri pahimmoilleen hankala tukien kannalta. Mutta jos tiput työmarkkinatuelle, sinun pitäisi saada Kelata asumistukea sekä mahdollisesti toimeentulotukea sosiaalitoimistosta (tai tulevaisuudessa Kelalta). Nämä ovat tukia, jotka sinulle kuuluvat ja jotka tarvitset elämiseen. Eivät ne ruhtinaallisia ole, niin kuin jotkut luulevat, mutta juuri ja juuri pärjää. Toivon menestystä työnhakuusi!

Toimituksen poiminnat