TerhiMustakangas Politiikkaa arjen äänellä

Nuorille tukea opintopoluille ja uskoa unelmiin

Kovin surullisena kuuntelin erään nuoren ajatuksia siitä, ettei saa yläkoulun jälkeen opiskelupaikkaa. Keskiarvo on kuulemma nyt niin huono, ettei sitä ennätä nostaa tarpeeksi, jotta sillä pääsisi jatko-opintoihin. Kymppiluokka ei kiinnostaisi, ja mielellään haluaisi jäädä Oulun seudulle.

Tuntuu pahalta, jos nuori luovuttaa tai joutuu luovuttamaan jo etukäteen tulevaisuutensa suhteen. Jokaisella nuorella pitäisi saada olla unelmia. Nuorilla pitäisi olla usko siihen, että unelmat voivat toteutua, jos niiden eteen tekee riittävästi töitä.

Yläkouluikäiset nuoret ovat aika hukassa jatko-opintojen suhteen, myös ne, joilla on hyvät arvosanat. On erittäin tärkeää, että kaikki nuoret saavat tukea opinto-ohjauksesta, luokanvalvojalta ja muilta opettajilta, mutta myös perheeltään, kavereiltaan ja tuttavapiiristä. Me kaikki voimme olla tukemassa nuoria heidän elämänpolullaan.

Heikot arvosanatkaan eivät johdu tyhmyydestä. Voi olla, että nuori ei ole elämän muiden vaikeuksien vuoksi pystynyt panostamaan koulunkäyntiin tai se on jäänyt taka-alalle. Jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus jatko-opiskelupaikkaan. Erilaisia valmentavia koulutuksia ja ammattistartteja tulee myös olla riittävästi tarjolla, ja nuoria tulee opastaa niiden suhteen.

Nuorta tulee myös kannustaa elämään todeksi unelmiansa. Pitää valaa rohkeutta ja uskoa, tarvittaessa oikean opiskelupaikan perässä kannattaa vaikka muuttaa edemmäs kotoa. Itselle sopiva koulutuspaikka motivoi yrittämään parhaansa sekä antaa uskoa itseensä ja tulevaisuuteensa.

Tänä päivänä ajatellaan helposti, että nuorethan saavat kaikki tiedot Internetistä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan on hyvä, jos nuorta pystyy opastamaan ja ohjaamaan, mistä kaikkialta tietoa jatko-opintopaikoista sekä eri ammateista saa. Ennen oli jopa helpompaa, kun käteen saattoi ottaa koulutusoppaan, johon nämä kaikki vaihtoehdot oli koottu.

Jos tuntuu, että oma osaaminen ei riitä, niin nuorta voi ohjata esimerkiksi käyttämään kunnan nuorten tieto- ja neuvontapalveluita. Esimerkiksi Oulun ympäristössä Seutunappiin on koottu tietoa nuorille tärkeistä asioista.

Oulun seudulla on todella kova kilpailu ammattiopistopaikoista. Nyt kesäaikana on hyvä tarkistaa, mihin koulutuksiin jäi täydennyshakupaikkoja. Kun nuori tietää itseään kiinnostavan alan, niin oppilaitoksesta voi tiedustella, millä keskiarvolla sinne on päässyt. Tämä tieto auttaa nuorta asettamaan tavoitteet yläkoulun viimeisille vuosille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat